Agroinfo predstavlja: Egzotično voće koje se kuva i prži!

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Banane su tropsko voće koje je vrlo hranljivo i puno vitamina. Na Filipinima postoje brojne sorte koje se mogu klasifikovati u dve kategorije na osnovu načina na koji se koriste, bilo za desert ili za kuvanje.

Iako se banane mogu jesti takve kakve jesu, one se takođe mogu koristiti na druge načine kako bi se dobili novi ukusi. Na primer, kavendiške banane se obično koriste za razne poslastice, jer su slatke i mogu se topiti u ustima. S druge strane, saba banane, koje se smatraju bananama za kuvanje, kuvaju se ili prže kako bi se jele u svom klasičnom obliku ili kao dodatak obrocima. Saba banane se takođe koriste u pravljenju omiljene filipinske poslastice, turona, a to su banane obložene šećerom i pržene dok se šećer ne karamelizuje. Rezultat je slatka i slana senzacija u svakom zalogaju.

Karakteristike

Saba banane imaju vrlo velike, robusne pseudo-stabljike koje mogu dostići visinu od 6,1 do 9,1 m, dok trup može dostići prečnik od 0,91 m. Deblo i listovi su tamnoplavozelene boje. Plodovi postaju spremni za berbu 150 do 180 dana nakon cvetanja što je duže od ostalih sorti banana. Svaka biljka ima potencijalni prinos 26-38 kg po grozdu. Saba banane najbolje uspevaju na dobro dreniranim, plodnim zemljištima sa punim izlaganjem suncu i tolerantne su na suvo tlo i hladnije uslove umerene klime. Potrebne su minimalne količine kiše i mogu preživeti duge sušne sezone sve dok se ne obezbedi odgovarajuće navodnjavanje. Međutim, njihovi plodovi pod takvim uslovima možda neće sazreti. Takođe pružaju dobar otpor protiv bolesti pegavosti lista. Često se beru dok su još zelene.

Hranljiva vrednost i korisna svojstva

Saba banane su veoma bogate skrobom, nudeći jednaku količinu ugljenih hidrata kao krompir. Odličan su izvor vitamina A, B i C, a sadrže dijetetska vlakna i gvožđe. Ako jedete Saba banane sirove, obezbedićete najviše nutritivnih koristi za organizam.

Zdravstvene dobrobiti saba banana uključuju njihovu sposobnost da poboljšaju varenje, regulišu cirkulaciju, snize krvni pritisak, poboljšaju metaboličke procese i ojačaju imuni sistem. 

Upotreba saba banana

Saba banane su jedna od najvažnijih sorti banana u filipinskoj kuhinji. [9] Plodovi daju istu hranljivu vrednost kao krompir. Mogu se jesti sirove ili kuvane u raznim tradicionalnim filipinskim poslasticama i jelima. Takođe su popularne u Indoneziji, Maleziji i Singapuru. Saba se takođe prerađuje u filipinski začin poznat kao ‘kečap od banane’, koji je izmislila ratna heroina i filipinski prehrambeni tehnolog Maria I. Orosa (1893–1945). Vlakna banana se takođe mogu uzeti iz debla i lišća i koristiti za proizvodnju užadi, prostirki i vreća. Saba banane se takođe gaje kao ukrasne biljke, visoke su i upadljivih boja.

Agroinfo.rs

Agroinfo predstavlja: Egzotično voće koje se kuva i prži!

Komentari

viagra effect time From the INSERM, U740 and Univ Paris Diderot, Sorbonne CitГ©, UMR S740, Paris, France E

The results were statistically analysed cheap cialis from india in first place, and Costa Rica, second, advanced to Brazil from CONCACAF together on Tuesday, the eighth and ninth teams to qualify

[url=http://robaxin.cyou/]robaxin over the counter south africa[/url]

[url=https://lisinopril.cfd/]generic for zestril[/url]

[url=http://finpecia.cyou/]propecia tablets cost[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tropsko voće koje je vrlo hranljivo i puno vitamina...

Ovim poslom se bavite samo ako ga volite", kaže Dejan Dragićević iz Rakovice koji od malih nogu uz oca gaji ljubav prema biljkama, a danas ih u svom dvorištu ima na stotine.

Tortu nije teško napraviti, ima samo nekoliko dodatnih koraka, ali krajnji rezultat je uživanje u svakom zalogaju.

Zategnite svoje lice sa ovom maskom koju će te napravite sami, vrlo je jednostavno napraviti a rezultatima će te biti više nego oduševljeni.

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

Na ishranu treba paziti, pa isto tako treba znati koje namirnice ne bi trebalo ujutru jesti na prazan stomak, da bi nam digestivni trakt normalno funkcionisao. U nastavku saznajte šta ne treba rano ujutru jesti, a za neke nemirnice ćete se iznenaditi!

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета