Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Kovrčava kokica ( Sparassis crispa ) je jestiva gljiva iz porodice Sparassidaceae

Kovrčave kokice su plodnog tela nalik sunđeru ili glava salate prečnika 10-40 cm, sastoji se od isprepletenih i spojenih ravnih i mesnatih grančica sa nazubljenim ivicama koje su se razgranale više puta od zajedničke baze koja formira stabljiku, najpre beličaste, zatim oker i ispod starosti crvenkastosmeđe boje. Može biti težine do 5 kg.

Meso je belo, elastično i vlaknasto, ima prijatan miris smole ili besmrtnosti, slatkast je ukus oraha. Raste od avgusta do novembra pojedinačno u zemlji, na dnu starih borova ili na debelom glavnom korenu.

Jestiv je dok je mlad, veoma je cenjen, a stari je gorak. Treba ga pripremiti što pre, a isečen na manje komade lako se čuva u frižideru.

Veoma je ukusna i aromatična gljiva, i spada u grupu najkvalitetnijih pečurki. Može se pripremiti na različite načine.

Slične vrste

Ova vrsta podseća na hrastovu kokicu (Sparassis laminosa). Nešto je manji od kovrčavih kokica i mnogo je tvrđi, pa nije tako dobar kao kovrčavi kokori, ali je jestiv.

Izvor:mushroom-hunting.net

Gljiva KOVRČAVA KOKICA

Komentari

Comprar Cialis Online Foro ivomec cialis y taquicardia

difference between cialis and viagra stromectol over the counter for humans prix levitra bayer

by StГ©phane GUENIN - Narrative Short is there a generic cialis available What Is Generic Cialis Cost

It brings creativity in home as well as in work best site to buy priligy canada How to take Tadalista tablets for better results

The highest served as a censor and was in charge of the supervision make aloe vera gel for male enhancement system cialis generic buy

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Osim što su toliko ukusne da u trenu mogu obogatiti baš svaki obrok, gljive je vrlo zdrava u hranjiva namirnica koja bi se svako toliko trebala naći na vašem tanjiru.

Postoje izvještaji koji kažu kako konzumacija jestivih gljiva iz roda puhara zaustavlja bolove i imaju brojna druga korisna svojstva na naš organizam. U nastavku govorimo o tikvastoj puhari.

Rudnjača je gljiva koja postoji u jestivom i otrovnom obliku. U nastavku teksta saznajte njihove osnovne karakteristike i kako ih možete razlikovati.

Velika puhara (lat. Langermannia Gigantea) je gljiva loptastog oblika koja se uglavnom sreće tokom leta i s jeseni. Naseljava umerene klimatske zone u svim delovima sveta i najčešće se može pronaći na otvorenim i poluotvorenim mestima poput bašta, na livadama, poljima, u okolini seoskih puteva i drugde gde je zemljište izdašno hranljivim materijama.

Opstanak gljiva u njihovim prirodnim staništima ugrožava nekontrolisana seča šuma, ali i nepoštovanje elementarnih odredbi Zakona koje se odnose na vreme i način berbe. Iako se sakupljanjem pečuraka može ostvariti dobra zarada, one su u Srbiji sve ugroženija vrsta, jer o ovom prirodnom blagu brinu samo malobrojna gljivarska udruženja.

Baršunasta panjevčica (Enoki, Enokitake), latinskog naziva Flammulina velutipes, spada pod jestive pečurke koje pripadaju porodici Physalacriaceae. Ova pečurka naziv je dobila po svom baršunastom izgledu i po tome što ju je u šumi najčešće moguće naći na panjevima. Kod nas je još poznatija i pod nazivom zimska panjevka, enoki ili enokitake s obzirom na to da raste tokom zime.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета