Gljive i njihov pozitivan uticaj na ljudski organizam

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Osim što su toliko ukusne da u trenu mogu obogatiti baš svaki obrok, gljive je vrlo zdrava u hranjiva namirnica koja bi se svako toliko trebala naći na vašem tanjiru.

Naime, samo 80 grama gljiva sastavom može zamijeniti jedan dnevni obrok voća i povrća. U nastavku saznajte koje nam sve blagodati donose ovi šumski plodovi i kako da ih pravilno čistite i pripremate.

NUTRITIVNE VREDNOSTI:
- Gljive su prirodni izvor velike količine vitamina (B1, B2, C i D) i minerala (kalijum, gvožđe, cink, kalcijum).
- Prepune su vitamina B5 koji telu pomaže da apsorbira i maksimalno iskoristi energiju iz hrane koju pojedemo.
- Gljive imaju vrlo nisku kalorijsku vrednost i sadrže malo masnoća te su samim tim izvrstan, zdravi saveznik kod mršavljenja.
- Gljive najbogatije proteinima su šampinjoni i vrganji i time konkurišu i mesu.
- Gljive su prirodan izvor folne kiseline koju je vrlo teško nadoknaditi prirodnim putem.
Kao prirodni izvor vitamina B5, koji telu daje snagu, gljiva je namirnica kao stvorena za osobe koje žive užurbanim načinom života.

ČIŠĆENJE GLJIVA:
Sveže gljive nikako ne smete prati u vodi jer je one upijaju poput spužve i na taj način gube nutritivne vrednosti, a mogu postati i gnjecave.
Nabavite posebnu spužvicu ili četkicu za čišćenje gljiva ili ih grubom kuhinjskom krpom dobro istrljajte dok ne uklonite sve tragove zemlje.

PRIPREMA GLJIVA ZA KUHANJE:
- Ne bacajte stabljiku već je dobro obrišite i izrežite po dužini na pola.
- Za gulaše i dinstanje klobuk izrežite na polovine i četvrtine. Tako će ostati sočni i puni ukusa, poput komadića mesa.
- Za omlet, rižoto ili umak s testeninom, iseckajte ih na tanke šnitove kako bi se lakše i bolje povezali s umakom ili ostatkom namirnica.

KUVANJE GLJIVA:
- Gljive uvek pecite na prethodno dobro zagrejanoj masnoći. Preporuka su maslac ili maslinovo ulje, što će im dati dodatni ukus.
- Ako želite da se gljive tokom kuvanja zapeku i time pojačaju ukus i miris, pripremajte ih u velikoj posudi kako ne bi bile nagurane te kako bi voda koju puste mogla ispariti.
- Tokom pečenja, gljive nemojte previše prebirati po tiganju. Ostavite ih da se peku dok ne poprime smeđe pečenu boju i samo ih kratko varjačom okrenite kako se ne bi zalepile za dno posudeu kojoj ih pečete.
- Nakon što ih prepržite na tiganju, napravite sa njima šta god želite. Dodajte jaja, povrće, obogatite ih lukom i umakom od paradajza ili nekim drugim prilogom, pa uživajte u bogatom ukusu i zdravom obroku.

Agroinfo.rs/zemlja.rs

Gljive i njihov pozitivan uticaj na ljudski organizam

Komentari

But fat people also have the best foods to lower blood pressure troubles, Although the combat effectiveness of his troops is strong, the number of people is too small cialis coupon

This study is evaluating whether tamoxifen may have positive impacts for individuals with pulmonary arterial hypertension where to buy cialis online

Breastfeeding while taking Zemplar is not recommended propecia shampoo

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema novom istraživanju, pečurke bi mogle postati biorazgradiva alternativa vrsti plastike koja se koristi u baterijama i kompjuterskim čipovima, što bi olakšalo recikliranje.

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Plakanje i iritacija očiju dok sečete luk će od sada biti prošlost jer ovaj trik zaista funkcioniše.

Deca bi sa pet godina trebalo da znaju mnoge korisne stvari koje se posebno tiču njihove svakodnevne bezbednosti.

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета