Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Važno je pečurke pravilno brati ali najbitnije je to da berači moraju da razlikuju jestive od onih kojima se mogu otrovati,

Vlažno i toplo vreme pogoduje pečurkama, kojima ovih dana šume obiluju. Iz Mikološko-gljivarskog saveza Srbije  upozoravaju na brojne opasnosti i značaj edukacije.jer berača je mnogo, neki ih prodaju jer je zarada dobra, neki koriste za svoju trpezu.Pečurke treba znati pravilno brati. ljivar iz Kraljeva, savetuje da se to radi laganim uvrtanjem drške. Obično u smeru kazaljke na satu i povlačenjem na gore, pazeći pri tom da se  ne ošteti micelija koja predstavlja vegetativno telo gljive. Nakon branja, nastalu rupu treba zatrpati i pokriti lišćem, gljive koje rastu na drvetu obavezno se seku nožem do samog stabla. 

Važna  je i ambalaža u koju se pečurke odlažu. Najbolje je koristiti pletene korpe, one propuštaju vazduh i svetlost, u njima se gljive ne lome, za razliku od najlonskih  kesa, kanti, itd. U njima se  gljive brzo upare od toplote i vlage, pa se i brže raspadaju.  U Mikološko-gljivarskom savezu Srbije kažu da berači često ne razmišljaju o ulozi gljiva u prirodi. One prerađuju biljnu materiju, da ih nema, šume bi se ugušile od sopstvenog otpada.

Svaka gljiva ima svoje mesto u prirodi. Zaštićene vrste ne treba brati, ali i one koje nisu za jelo ne treba uništavati, već ih ostaviti da krase šume.

Izvor:agrosmart.net

Šume su pune pečuraka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema novom istraživanju, pečurke bi mogle postati biorazgradiva alternativa vrsti plastike koja se koristi u baterijama i kompjuterskim čipovima, što bi olakšalo recikliranje.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.

Čorba od pečuraka se lako pravi i odlična je za zimske dane kada je potrebno konstantno jačati imunitet.

Šume imaju brojne funkcije, ali tri osnovne, koje najčešće srećemo u zvaničnim šumarskim dokumentima su ekonomska, ekološka i socijalna. U osnovama gazdovanja šumama, ove funkcije se navode upravo ovim redom.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета