Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Zbog svog karakterističnog ukusa i poželjnog hemijskog sastava, kozje meso se sve više konzumira u Srbiji.

Kozje meso konzumira oko 70% ljudi u svetu. Glavni je izvor proteina prvenstveno u arapskim zemljama koje ne konzumiraju svinjetinu dok se u zapadnom svetu kozetina predstavlja kao zdravija alternativa goveđem mesu. 

Danas se za konzumaciju kozjeg mesa koriste različite rase, uglavnom hibridi domaćih koza i plemenitih rasa. Gurmani su odavno posebno cenili kozije ili jareće meso starosti tri nedelje do šest meseci čija je ukupna težina četiri do dvanaest kilograma. Svetlo ružičaste je boje i delimično prekriven masnim tkivom, dok je meso starijih koza tamnije ružičasto ili svetlo crveno sa više masti i drugačijeg ukusa.

Konzumranje kozijeg mesa pozitivno utiče na organizam na sledće načine:

1. smanjje rizik od upale krvnih sudova

2. stablizuje rad srca

3. sadrži masne kiseline koje sprečavaju pojavu raka

4. relativo visok udeo proteina

5. pomaže sagrevanju masti

6. sadrži selen i hlor

7. sprečava anemiju

8. stimuliše produkciju hemoglobna

9. stimuliše cirkulaciju

10. otklanja stres

11. sprečava depresiju

12. sadrži omega 3 masne kiseline

13. balansira nivo holesterola

14. dobro za razvoj kostiju

15. smanjuje rizik od gojaznosti

16. jača imumitete

17. poboljšava metabolizam

18. reguliše nivo šećera

Negativne strane 

- Meso koza može izazvati probleme u digestivnom sistemu. Zato je važno naučiti kako ga pravilno koristiti.

- Iako kozije meso je relativno dobro za srce, oni koji već imaju problem sa srcem treba u potpunosti da izbeavaju kozije meso.

Priprema kozjeg mesa
Kozetina ima ukus sličan govedini, samo je nešto slađa. Priprema ove vrste mesa predstavlja određeni izazov zbog niskog udela masti.

Kozje meso se treba kuvati dugo na laganoj vatri kako se ne bi presušilo i postalo tvrdo. Najbolji način pripreme kozetine je pečenje u pećnici. Prethodno mariniranje će svakako pomoći da meso (p)ostane sočno i mekano.

Iako možda nije toliko popularna kao govedina, piletina ili jagnjetina, kozetina je daleko zdravija.

Agroinfo.rs

Zdravstvene prednosti kozijeg mesa

Komentari

Jl zdrava jaretina

Taste With Tori Glassy Brown Cookies cialis from india D Data represent splenic follicles score values from the indicated genotypes

cialis online reviews Inflammatory Myopathies Polymyositis, dermatomyositis, and inclusion body myositis are the most important primary inflammatory myopathies

what is priligy The coconut flour helps absorb any liquid and the almond flour keeps the dough from being too sweet

cialis no prescription Out of thin air, an invisible barrier was instantly formed in front of are fruit cups good for diabetics diabetes medications cost on average him

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

U proteklih godinu dana cene mesa su u porasle za 20 odsto, a u narednom periodu se očekuju nove korekcije i to ne samo mesa, već i mesnih prerađevina.

Stočari upozoravaju da je pad potrošnje mesa u Srbiji zaustavio povećanje cena, ali je poskupljenje ove namirnice neizbežno jer se naglo smanjuje stočni fond, a smanjiće se i uvoz posle poskupljenja mesa u Evropi za oko 50 odsto.

Od 1. aprila ove godine meso i proizvodi od mesa koji su poreklom iz Srbije u prodajnim objektima će biti obeleženi posebnom grafičkom oznakom.

Određene vrste hrane se drugačije čuvaju u frižideru. Isto je i sa mesom koje mora biti skladišteno na poseban način kako ne bi došlo do kvarenja.

Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici donela odluku o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica koja će biti primenjivana u trajanju od 60 dana, dok su za prekršioce ove mere zaprećene kazne.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета