Pripremanje zimnice prema zahtevima organske proizvodnje
foto: pixabay
Zimnica se tradicionalno priprema od organski gajenog povrća i bez dodavanja veštačkog konzervansa
Najzdraviji način pripremanja zimnice je svakako onaj bez konzervansa Povrće se ne izlaže direktnom dejstvu visokih temperatura pa vitaminsko i mineralno bogatstvo biva sačuvano do sledeće godine. Kao prirodni konzervansi koriste se sirće, so i šećer čime se postiže da povrće posle fermentacije sačuva svoj prirodni ukus i teksturu.
Pripremanje zimnice od organski gajenog povrća garantuje potpunu zdravstvenu bezbednost proizvoda bez negativnih posedica na zdravlje čoveka.
Tradicionalna turšija bez konzervansa pravi se na sledeći način:
Potrebni namirnice: krastavčići, zeleni paradajz, šargarepa, karfiol, keleraba, manje glavice crvenog luka, rotkvica, paprika i kupus.
Začini: so, šećer, biber u zrnu, lovorov list i sirće sa 9% alkohola
Svo povrće se dobro opere, očistiti od tamnijih delova, dobro posuši od vode i po potrebi nareže. Gusto se naizmenično poređa u teglice. Preko povrća u svaku teglicu sipa se po jedna mala šolja sirćeta, kašičica soli, kašićica šećera, nekoliko zrna bibera i po jedan list lovora.
U tegle do vrha sipa hladna vodu Teglice se dobro zatvore poklopcima i poređajte u veću šerpu u koju se do visine poklopaca teglica sipa voda. Šerpa sa teglama se stavi na šporet i ostavi da voda u šerpi provri. Kada je voda provrila smanji se teperatura šporeta i pusti da voda lagano ključa u priodu od oko 10 min.
Tegle se nakon toga pažljivo izvade i sa poklopcem okrenutim na dole polože u neki veliki sud i ušuškajtu. Teglice se preko noći ostave da se prohlade na sobnoj temperaturi.
Ovako pripremljena zimnica je potpuno konzervisana bez ikakvih dodataka. Sve je potpuno prirodno a nema bojazni da će se pokvariti.
Organska zimnica je na domaćem tržištu veoma malo zastupljena i može se pronaći samo u većim prodajnim i bolje snabdevenim trgovačkim lancima kao što su Dis, Idea i Mercator. Može se kupiti i direkto od nekih individualnih proizvođača.
Izvor:organiccentar.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Organsko grožđe.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je spisak ovlašćenih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji za 2023. godinu.
Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika, uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji organizuje treninge iz oblasti organske proizvodnje. Ovi treninzi su namenjeni osoblju Regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Svi zainteresovani koji žele da ostvare prava na podsticaje u organskoj proizvodnji zahtev će moći da podnesu od 15. aprila do 31. oktobra 2022. godine.
Vrednost izvoza organskih proizvoda u našoj zemlji svake godine, a naročito u poslednje dve godine. Vrednost spoljnotrgovinske razmene je u prošloj godini porasla za 53 odsto u odnosu na 2020. godinu, odnosno ta vrednost je bila 57,4 miliona evra.
Od parike se pravi ono što svi najviše vole da jedu zimi, a to je ajvar. Ali, paprike mogu da se koriste na više načina.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета