Pripremanje zimnice prema zahtevima organske proizvodnje

foto: pixabay

foto: pixabay

Zimnica se tradicionalno priprema od organski gajenog povrća i bez dodavanja veštačkog konzervansa

Najzdraviji način pripremanja zimnice je svakako onaj bez konzervansa  Povrće se ne izlaže direktnom dejstvu visokih temperatura pa vitaminsko i mineralno bogatstvo biva sačuvano do sledeće godine. Kao prirodni konzervansi koriste se sirće, so i šećer čime se postiže da povrće posle fermentacije sačuva svoj prirodni ukus i teksturu.
 
Pripremanje zimnice od organski gajenog povrća garantuje potpunu zdravstvenu bezbednost proizvoda bez negativnih posedica na zdravlje čoveka.  
 
Tradicionalna turšija bez konzervansa pravi se na sledeći način:
 
Potrebni namirnice: krastavčići, zeleni paradajz, šargarepa, karfiol, keleraba, manje glavice crvenog luka, rotkvica, paprika i kupus.
 
Začini: so, šećer, biber u zrnu, lovorov list i sirće sa  9% alkohola
 
 
Svo povrće se dobro opere, očistiti od tamnijih delova, dobro posuši od vode i po potrebi nareže. Gusto se naizmenično poređa u teglice. Preko povrća u svaku teglicu sipa se po jedna mala šolja sirćeta, kašičica soli, kašićica šećera, nekoliko zrna bibera i po jedan list lovora.
U tegle do vrha sipa hladna vodu Teglice se dobro zatvore poklopcima i poređajte u veću šerpu u koju se do visine poklopaca teglica sipa voda. Šerpa sa teglama se stavi na šporet i ostavi da voda u šerpi provri. Kada je voda provrila smanji se teperatura šporeta i pusti da voda lagano ključa u priodu od oko 10 min.
Tegle se nakon toga pažljivo izvade i sa poklopcem okrenutim na dole polože u neki veliki sud i ušuškajtu. Teglice se preko noći ostave da se prohlade na sobnoj temperaturi.
Ovako pripremljena zimnica je potpuno konzervisana bez ikakvih dodataka. Sve je potpuno prirodno a nema bojazni da će se pokvariti.
 
Organska zimnica je na domaćem tržištu veoma malo zastupljena i može se pronaći samo u većim prodajnim i bolje snabdevenim trgovačkim lancima kao što su Dis, Idea i Mercator. Može se kupiti  i direkto od nekih individualnih proizvođača.

 

 

Izvor:organiccentar.rs

 

 

Pripremanje zimnice prema zahtevima organske proizvodnje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je spisak ovlašćenih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji za 2023. godinu.

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika, uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji organizuje treninge iz oblasti organske proizvodnje. Ovi treninzi su namenjeni osoblju Regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Svi zainteresovani koji žele da ostvare prava na podsticaje u organskoj proizvodnji zahtev će moći da podnesu od 15. aprila do 31. oktobra 2022. godine.

Vrednost izvoza organskih proizvoda u našoj zemlji svake godine, a naročito u poslednje dve godine. Vrednost spoljnotrgovinske razmene je u prošloj godini porasla za 53 odsto u odnosu na 2020. godinu, odnosno ta vrednost je bila 57,4 miliona evra.

Od parike se pravi ono što svi najviše vole da jedu zimi, a to je ajvar. Ali, paprike mogu da se koriste na više načina.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета