Nije med tek tako nazvan HRANOM BOGOVA: Evo 23 zanimljive činjenice koje to potvrđuju
Foto: Pixabay.com
Ako pčele izumru, naša civilizacija će nestati četiri godine kasnije, rekao je čuveni fizičar Albert Ajnštajn.
Zanimljive činjenice o medu:
1. Med je jedina hrana napravljena od insekata, a jedu ga i insekti i ljudi
2. Većina mikroorganizama ne raste u medu, pa se zapečaćen med ne pokvari čak ni posle hiljadu godina.
3. Med ima 65 kalorija u porciji od jedne kašike (15 ml), što je ekvivalentno energiji od 1272 kJ na 100 g.
4. Proizvodnja meda ima dugu i raznoliku istoriju kao drevna delatnost. U Valensiji pećnim slikarstvom od pre 8000 godina prikazano je kako se ljudi hrane sa medom.
5. Prema legendi, pčele vode poreklo iz raja jer se smatra da su “Božji pomoćnici”.
6. Pravi med nikada ne može da se pokvari. Med je jedina prehrambena namirnica koja nema rok trajanja
7. Med nikada ne bi trebalo uzimati metalnom kašikom jer tako gubi sva vredna svojstva.
8. Najsigurnija je namirnica jer većina opasnih bakterija ne može opstati u medu.
9. Ne postoji nacija, narod ili pleme na svetu koji nemaju legendu o hranlјivom ili lekovitom dejstvu pčelinjih proizvoda.
10. Da bi proizvele 1 kg meda pčele treba u košnicu da unesu 3–4 kg nektara. Iz jednog cveta pčela usisa oko 0,02 mg nektara.
11. Najlekovitija svojstva meda u telo ćete dobiti ako ga rastvorite u toploj tečnosti i popijete ili držite pod jezikom nekoliko minuta za optimalnu apsorpciju lekovitih supstanci.
12. Pčele imaju savršenu memoriju za vreme i prostor i razlikuju više od 130 različitih mirisa.
13. Ublažava ekceme. Neki ljudi koriste mešavinu jednakih količina cimeta i meda za ublažavanje ekcema
14. Med pokazuje pozitivan uticaj na pamćenje i zdravlje mozga, osobito kod žena u menopauzi
15. Med sadrži vitamine C, D, E, K, B1, B2, B5, B6, te minerale gvožđa, magnezijum, natrijum, kalijum, kalcijum, fosfor, cink, jod, bakar, krom i selen.
16. Kristalizacija meda odvija se brže ukoliko u medu ima više glukoze nego fruktoze ili ako med sadrži više od 20% vode.
17. Protiv lošeg zadaha - Pomešajte kašiku meda s kašikom cimeta u prahu u toploj vodi. Svako jutro ovim isperite usta i vaš dah će biti svež tokom celog dana.
18. Poreklo reči med - Veruje se da je u pitanju reč hebrejskog porekla i označava – čarobno.
19. U prošlosti, med je bio sredstvo plaćanja
20. Medena pića su jedna od najstarijih alkoholnih ali i bezalkoholnih pića koje je čovek konzumirao. Pravila su se uz dodatak meda, propolisa i lekovitog bilja.
21. U Nemačkoj se još u 11.veku med koristio kao zaslađivač za pivo.
22. Kašika meda pred spavanje pomaže u smanjivanju suvišnih kilograma.
23. Smrzava na temperaturi od -17 °C. Tada se volumen meda smanjuje za 10%.
Agroinfo.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Pušten u rad prvi gradski medomat u Sremskoj Mitrovici, prilikom prezentacije rezultata projekta Zasnivanje ekonološki prihvatljive proizvodnje meda u blizini SRP Zasavica
Početak proleća praćen smenom obilnih kiša i visokih temperatura, smanjiće knjaževačkim pčelarima prvi prinos bagremovog meda u dolini Timoka. Ipak mnogi koji svoje košnice sele, pokušaće da to nadoknade u Gabrovnici, selu u podnožju Stare planine, gde bagrem poslednji cveta i gde košnice godinama dovoze pčelari iz drugih gradova.
Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.
Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.
Napitak eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid
Na tržištu se često prodaje med koji po svojim karakteristikama i načinu proizvodnje ne bi smeo da nosi ovaj naziv.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета