Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Med je slatka, gusta materija koju pčele proizvode iz nektara cvetova medonosnih biljaka, često leteći do njih i po nekoliko kilometara, dodajući mu svoje fermente i druge matereje, pa tako pretvaraju složene u proste, lako svarljive šećere.

Za dobijanje jednog kilograma meda odrasle pčele sabiračice naprave 80 do 100 hiljada letova i tom prilikom posete 2.000.000 cvetića bagrema ili 7.500.000 cvetića crvene deteline.


Prirodan pčelinji med je jedna od najznačajnijih namirnica izuzetno bogata mnogobrojnim hranljivim materijama velike fiziološke i preventivne vrednosti za ljudski organizam. Med obezbeđuje normalan rad mišića i srca, nervnog i endokrinog sistema, podstiče rad imunološkog sistema i poboljšava otpornost na infekcije.

Med sadrži 37 mineralnih materiјa ( aluminiјum, bor, gvoždje, јod, kalciјum, siliciјum, magneziјum, mangan, bakar, nikl, kalaј, olovo, sumpor, hrom, cink i dr, skoro sve aminokiseline (17) koјe dolaze iz nektara i polena, broјne vitamine (B1, B2, B3, B6, B12, S, N, A, K, E, folna kiselina), organske kiseline i aromatične materiјe.

Osobina svakog prirodnog, pčelinjeg meda je se, pre ili kasnije, kristališe. Ovom fizičom promenom svog agregatnog stanja med zadržava sve hranljive i lekovite osobine ne menjajući svoj sastav, što je naučno i dokazano. Zagrevanjem ovakvog meda u posudi sa vodom na temperaturi, do 40 stepeni C, med ponovo prelazi u tečno stanje ne gubeći ništa od svojih svojstava. Ukoliko Vam to ne smeta, mnogo je bolje med koristiti u kristalisanom stanju, pogotovo kada su kristali fini i sitni.

Specifična težina prosečnog meda (18% vlage) je 1,424 kg/l, pa je med skoro upola teži od vode. Zato jedan kilogram meda može da stane u teglu od 720 ml. Što je manje vlage u medu, to je njegova specifična težina veća. Viskozitet (lepljivost) meda je veća što je veća njegova gustina, a niža temperatura. Svetle vrste meda (bagrem) obično su blažeg ukusa, dok su tamniji medovi (lipa, šumski) obično jače arome i oporog ukusa .

Izvor:med.co.rs

Pravi pčelinji med

Komentari

Her husband, Steven, included this quote when he nominated her priligy dapoxetine buy

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Kristalizacija ili granulacija meda je prirodni fenomen kojim med prelazi iz tečnog stanja u polučvrsto stanje. Pčelari to nazivaju kristalisanim medom.

Prva stvar vezana za mandarine koja u samom startu privlači je osvežavajuće dejstvo i niska kaloričnost, obezbeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C.

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Tradicionalna manifestacija, "18. Dani cveća i meda" u Velikom Gradištu i Kusiću, okupiće 15. i 16. maja sve ljubitelje cveća i pčelarskih proizvoda. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета