Prihrana pčela: Recepti za pripremu pogača
Foto: Printscreen
Dosta pčelara prikuplja med i ostavlja dovoljno zaliha meda u košnicama za ishranu pčela tokom narednih meseci, pa pčele mogu da imaju problema sa izgradnjom svojih rezervi. Tada je pčelama potrebna pomoć u vidu dodatne ishrane.
Kada znamo da uzmemo najvrednije od pčela, dužni smo im i nešto dati i obezbediti kao što je to primerena ishrana.
1. Šećerno-biotinska pogača
Nadostatke šećerno-kvasne pogače, moguće je delom popraviti, ako se šećeru doda čisti biotin. U apoteci se kupi bočica biotina, otopi u vodi i doda u šećer.
Priprema: Na 1 kg šećera dodaju se 3 tablete biotina, otopljenog u 0,2 dl mlake vode.
2. Šećerno-kvasna pogača
Najčešća, ali i najlošija, prihrana pčela vrši se sa šećerno-kvasnom pogačom! Samo nešto bolja od nje, je suncokretova ili sojina pogača! Dakle, šećerno - kvasna pogača sastoji se od 10 delova kristalnog šećera i 1 dela svežeg pekarskog kvasca, tj. odnos mešanja 10 kg šećera i 1 kg kvasca. Najveći nedostatak ove smese je nedovoljna plazmoliza, tj. šećer ne može „izvući“ puno iz kvasne osnove - aminokiselina, vitamina, oligominerala, jer osnovna kora kvasca ostaje netaknuta. Tokom prihrane, pčele usisavaju šećer i stanice kvasca, koje izazivaju alkoholno vrenje u digestivnom traktu pčele! I, pčele su mirne, ali „pijane“! Zapravo, pčele su otrovane šećerom.
3. Šećerno-sladno-kvasna tabla ( SKS-tabla)
U sastavu kvasca ima dovoljno svih vitamina, aminokiselina i oligominerala potrebnih stanovnicima košnice. Maltozni ekstrakt je, po sastavu, najsličniji nektaru, ali i medu! Maltozni i kvasni ekstrakt pčele u potpunosti iskorištavaju!
Okvirna receptura za pripremu:
- oko 2 kg šećera;
- 100g kvasnog ekstrakta;
- 200g sladnog ekstrakta;
- vode oko 0,5 litara.
Priprema:
U 0,5 l tople vode ( oko 50 °S) doda se maltozni, pa kvasni ekstrakt. Uz mešanje i podgrevanje, uliva se šećer. Mora se dobiti vrlo gusti sirup, koji se nakon hlađenja mora sastrugati. Vrući sirup, uliva se u
kalupe. Veličina i debljina SKS- table mora odgovarati hranilici za pčele.
Napomena: Pre ulivanja, vrućeg sirupa, kalup se posipa brašnom.
Agroinfo.rs/zdravasrbija.com
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета