Како спречити вирозе у усеву паприке
Foto:Pixabay
За производњу паприке користити здрав, безвирусни материјал. У противном вреба опасност од вироза.
У производњи поврћа биљке могу пропасти услед заразе вирусима. Вирозе паприка изазивају различити вируси.
Хлоротичне пеге, деформација плодова, застој у порасту биљке неки су од симптома вироза у усеву паприке.
Вируси паприке
Бројност вируса који заражавају паприку стално се повећава, тако да је до сада описано 68 вируса у паприци.
Обољења изазвана вирусима представљају ограничавајући фактор успешне производње паприке у свим регионима где се паприка гаји код нас.
У нашој земљи је утврђено присуство више вируса паприке:
вирус мозаика краставца (Цуцумбер мосаиц вирус – ЦМВ),
вирус цртичастог мозаика кромпира (Потато вирус Y – ПВY),
вирус бронзавости парадајза (Томато споттед њилт ортхотосповирус – ТСЊВ),
вирус мозаика луцерке (Алфалфа мосаиц вирус – АМВ) и
вирус мозаика дувана (Табаццо мосаиц вирус – ТМВ).
Најчешћи симптоми вироза паприке су на лишћу у виду хлоротичног мозаика, жуто зелених или некротичних пега неправилног облика.
Поремећен је и развој лиски које су ситније и издужене или са нацигованим централним нервом.
На плодовима заражених биљака могу се уочити хлоротичне пеге које временом некротирају, такви плодови се деформишу и добијају неправилни облик.
Јаче нападнуте биљке заостају у порасту и имају жбунаст изглед.
Вирусе са домаћина преносе вектори
Вируси се у природним условима одржавају на коровима и једногодишњим и вшегодишњим биљака домаћина.
Са биљака домаћина и корова вирусе на усеве паприке преносе вектори (лисне ваши и трипси), који при јачем нападу могу знатно раширити вирусну инфекцију.
Здрав расад, здрава биљка
Основна мера контроле против вируса јесте да се за производњу користи здрав садни материјал.
Препоручује се сузбијање вектора (ваши и трипса).
Потребно је уништавати корове око и у пластенику у коме се производи расад, као и на парцелама на којима се гаји паприка на отвореном пољу.
Извор: poljosfera.rs/
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Od parike se pravi ono što svi najviše vole da jedu zimi, a to je ajvar. Ali, paprike mogu da se koriste na više načina.
Predlažemo vam ovaj veoma ukusni i brz recept za zimnicu.
Kako biste na zimu uštedeli i imali zalihe ukusnih i zdravih obroka, pripremite na vreme domaću kiselu turšiju.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета