Огромно интересовање за гајење шпаргле

Извор: Пиксабеј

Извор: Пиксабеј

Без обзира на многобојне благодати, шпаргла се ретко налази на нашој трпези. Истини за вољу, и када се појави на рафовима супермаркета или тезгама на пијацама продаје се по папреној цени. Купује се ретко, више за пробу, и далеко је од тога да буде редовна намирница у нашим оброцима.

Али у свету није тако. У свету се шпаргла (asparagus) тренутно производи на 210.000 хектара. Највећи светски произвођачи су Немачка (19.000 хектара), а затим Шпанија (14.000 хектара) и Италија (8.000 до 9.000 хектара). Шпаргла је култура која има велики потенцијал у погледу развоја и профитабилности, не само у овим земљама. Процењује се да тренутно постоји простор на тржишту за шпарглу произведену на нових, најмање 50.000 хектара.

Шпаргла има и свој сајам

У току су припреме за Међународне дане шпаргле, догађај посвећен ланцу снабдевања овом намирницом. Сајам ће се одржати у реновираним павиљонима Цесена Фиера од 16. до 18. октобра. На њему ц́е учествовати стручњаци из читавог ланца снабдевања. Понуду неће само представити семенске компаније и расадници, већ ће бити изложене и машине за негу и бербу, машине за паковање, као и производна и техничка опрема.

Половина учесника ће бити из Италије а очекује се велики одзив из целог света. Већ је регистровано 300 међународних стручњака. Делегације ће бити присутне из Шпаније, Француске, Немачке, Швајцарске, Белгије и Холандије. Ван Европе, из Перуа, Мексика, Канаде, Кине и Мадагаскара. "Ово доказује да је веома специјализован међународни догађај ове врсте био неопходан за велики ланац снабдевања као што је шпаргле", рекао је Рензо Пираћини, председник сајма у Ћезени.

Међународни аспарагусни дани ће се састојати од четири различита дела: изложби, конференција, поља за тестирање и посета великим компанијма са седиштима у регијама Емилиа - Ромања и Венето.

Сајам ће привући велики број међународних учесника, укључујући:  Холандију, Агро система Кристиаенс, Бејо, Енгелс, Лимгроуп, Тебоза, Ван дер Елзен, Вестјенс и Зегра; из Француске, Беснард, ДегравАгри, Хует 2М и Оцене; из Немачке, Неубауер Аутоматион, Роберт Бош и Страус; из Шпаније, Планаса. Из Италије ће бити присутна сва велика имена у сектору: Багиони Алфиеро, Цовиро, Космецо, Фориго, Иритек, Идромеканика Лучини, Иригазионе Венета, Ламбоседс, Мулти Импорт, Официне Мингози, Сгорбати, Валота и Занарини Леонардо.

Конференцијске сесије ће се бавити главним темама од интереса за индустрију, а говорници ц́е укључивати и светске стручњаке: Чанг Хуакинг и Вењинг Цен из Кине, Цириа Куиспе из Перуа, Исабел Кокула из Немачке, Фредерико Пицоне из Мексика, Доминик Ругли из Швајцарске, Жан Мишел Колиад из Француске, као и Кристиан Бефве и Луциано Трентини.

Врхунска технологија на делу

Технички тестови ће се одвијати у тестном простору који обухвата око 5.000 квадратних метара насупрот сајма, где ће посетиоци имати прилику да виде врхунску технологију на терену која се примењује на белим и зеленим шпарглама.

Четвртак, 18. октобар, биће у потпуности посвећен обиласцима великих компанија у сектору производње шпаргле у регији Емилиа-Ромања и Венето.

Први дан сајма завршиц́е се гала вечером са јелима од шпаргле на Центро Полифунзионале Цесена Фиера, са посудама које су направили француски, Кристоф Жирардо и италијански кувар из Ћезене Роко Ангарола. Догађај је отворен за ограничени број учесника, а котизација је 45 €.

 

 Poljoprivreda.info 

Огромно интересовање за гајење шпаргле

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета