Сазнајте све о купусу!
Извор: Пиксабеј
Велике количине витамина и минерала које се налазе у купусу чинили су га приоритетном намирницом трпезе код древних Кинеза, римских императора и грчких филозофа.
Најстарији податак о коришћењу купуса пронађен је у Кини, а датира из периода 4.000 година пре нове ере. Кинези су купус сматрали биљком којом се постиже јин и јанг равнотежа у телу. Киселили су га за зиму и у њега додавали барени пиринач. У Европи се развијао од каменитих средоземних обала, па све до Ирске, из дивљег купуса (лат. Брассица олерацеа), познатијег под називом зеље. Древни Грци су почели да га употребљавају у 4. веку п.н.е, када су записани први подаци о узгоју купуса у Европи.
Диоген је први уочио храњиву вредност ове намирнице, док је Теофраст већ тада разликовао три врсте купуса. Ова биљка је такође била омиљена храна старих Римљана. Римски император Диоклецијан је у Сплиту узгајао купус лисичар. О лековитим својствима купуса први је писао Катон Старији пре више од 2.200 година. Он у својим записима истиче купус као диуретик, средство против грчева, седатив за смирење живаца и лаксатив.
Гајење купуса
Купус се гаји у равницама, речним долинама и брдско-планинским подручјима, али може успевати и на већим надморским висинама, до 2.000 метара. У зависности од климе, гаји се као главни или пострни усев. У случају континенталне климе, увек је пострни, обично после грашка, лука, кромпира и пшенице. Углавном најбоље успева на влажном и прохладном подручју. Не подноси прејаку светлост, узгаја се из расада и, у зависности од климатских услова, може се наводњавати.
На проораном земљишту (25-30 цм), купус се сеје у редове, са размаком од 8 до 12 цм, а између биљака са размаком од 3 цм. Оптимална температура за раст купуса је између 15 и 18 степени Ц°, док високе температуре изнад 25 степени Ц° угрожавају раст и развој главице. Мразеве од -3 степена Ц° добро подноси, а старије биљке могу издржати и -12 степени Ц°. Купус је потребно ђубрити органским ђубривом.
Лековитост купуса
У купусу се налазе велике количине витамина А и Ц. Такође, садржи калцијум, беланчевине и гвожђе. Хлорофил, који је биљни хемоглобин, утиче на лечење многих обољења, па чак и анемије, док целулоза побољшава пробаву и превентивно делује код прехладе и кашља. Има антиоксидантно и антисептичко дејство, те јача имунитет и спречава бројне болести и тегобе.
Помаже код болести срца и крвних судова, бронхитиса, главобоља, истегнућа мишића и лигамената, малокрвности, мамурлука, модрица, плућних болести, повишеног холестерола, прехлада и кашља, проширених вена, кожних болести, регулисања варења, реуме, стреса, уганућа, чирева и бубуљица. Листови купуса се стављају и као облоге на опекотине и ране. Осим свежег купуса, као изузетно здрав истиче се и кисели купус.
Кисели купус
Процесом кисељења у купусу се ствара витамин Б12, који потпомаже стварању црвених крвних зрнаца и одржавању нивоа гвожђа у организму. Такође је богат једињењима сумпора, одличним за превенцију против рака желуца и исцеливање оштећене коже од УВ зрака. Лактобацили делују као пробиотик и природно се налазе у ферментисаним производима. Доказано је да благотворно утиче на бол у желуцу и јача имунолошки систем.
Кисели купус утиче на добро расположење, а одличан је и у борби против стреса. Помаже код изградње костију, јача имунитет и повећава снагу мишића, доприноси обнављању истрошеног везивног ткива, благотворно делује на органе за варење, желудац и црева, подстиче излучивање штетних материја иᴢ организма, благотворно делује и на функционисање срца и крвотока, јер снижава повишени холестерол, поспешује зарастање рана, те позитивно делује и на функционисање мозга и нервног система.
Agromedia.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Лековитост киселог купуса надилази лековитост многих познатих биљака. Рецимо, 100 г сировог киселог купуса садржи чак 20 мг витамина Ц. Следе витамин А, фолна киселина, магнезијум, гвожђе, фосфор, калцијум, калијум, натријум, баластне материје и беланчевине
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета