Гајење хмеља у само 4 корака
Foto:Pixabay
Хмељ је вишегодишња самоникла биљка. Гаји се још од 8. века, а прве белешке о употреби хмеља потичу од арапског лекара Месуе из 7. века н.е. који је за чишћење крви препоручивао сируп од хмеља. Данас је у употреби само гајен хмељ. Гаји се код нас и у другим земљама, а у великим количинама најчешће се производи за потребе пивара.
Производња хмеља протеклих година доживела је експанзију првенствено зато што је лак за гајење. Хмељ можете гајити у вашој башти и зато ако вас интересује како да то учините, дајемо вам 4 једноставна корака која ће вам у томе помоћи.
1. Одаберите адекватну врсту хмеља
Пре него што одлучите да гајите хмељ, требало би да одаберете адекватну врсту хмеља која ће одговарати земљишту на ком ћете га садити. Неће свака врста хмеља бити једнако плодоносна на различитим врстама земљишта.
Идеално земљиште за гајење хмеља требало би да буде плодно и растресито, али најбоље је да се о томе распитате код стручњака из вашег краја. Уложите мало труда и правилно одаберите земљиште, зато што вам од тога зависи успешност гајења ове ратарске културе.
2. Садња хмеља
Број биљака по хектару зависи од сортимента, земљишта и климатских услова. Вегетациони простор по биљци зависи од међуредног размака и растојања биљака у реду.
За само једну годину хмељ може да нарасте до три метра у висину. Хмељ би требало садити у рано пролеће 5 центиметара у земљу и са размаком од 8 до 10 центиметара на добро нађубреној подлози.
Водите рачуна да при расту сви пупољци буду усправни и усмерени нагоре. Малчирајте компостираним лишћем дебљине од 2 до 5 центиметара како би задржали влажност. Током прве године захтева се редовно заливање, посебно током сушних периода, да би се поспешило формирање корена.
Због убрзаног раста потребна им је добра потпора. Ако се одлучите да гајите само неколико лоза, најбоље је да направите мрежу или жицу где ће ова биљка пењачица моћи да правилно расте и развија се. За озбиљнију производњу потребан је јачи и већи систем који ће биљци пружати потпору.
3. Право време за бербу хмеља
Ово је биљка која најбоље рађа тек након друге године. Она сазрева у другој половини августа. Плод је спреман за брање када шишарке добију златно-црвену боју, и када су пуне лепљиве жуте течности, а под притиском прстију шуште и лепе се за прсте.
Убране шишарке могу да се користе свеже, а могу и да се суше. Ако одлучите да их користите суве, водите рачуна да при сушењу не изгубе влажност, а самим тим и укус. Берба се може обавити ручно и машинама.
4. Чување и нега хмеља након брања
Због убрзаног раста биљка се лако негује и одржава. Постарајте се да је редовно орезујете и отклањате слабе и оштећене изданке. Током сушних периода редовно је заливајте.
Употреба хмеља
Хмељ се највише употребљава за прављење пива. Међутим, иако се најчешће повезује са производњом пива, хмељ има и нека лековита дејства.
Поред тога што има антибактеријско и антисептичко дејство, он делује умирујуће на нервни систем и помаже у отклањању несанице. Због те особине се у неким земљама јастуци и душеци пуне хмељом у болницама за нервне болести.
Izvor: agromedija.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Jedan od uzgajivača hmelja skrenuo je pažnju da pokrajina svake godine daje subvencije za uzgajanje ovog proizvoda, ali da i dalje nema zainteresovanih, iako nije potrebno mnogo muke
Kada pomenemo hmelj, obično pomislimo na jedan od glavnih sastojaka piva. Međutim, hmelj predstavlja vrlo lekovitu i zdravu biljku koja ima brojne koristi na naš organizam.
Pivo je jedno od najpopularnijih pića na svetu. U zavisnosti od vrste, sarži različite koncentracije alkohola, a u sebi sadrži i dosta vitamina B, pa je i zdravo ako se konzumira u ograničenim količinama. U nastavku teksta vam predstavljamo veoma zanimljive činjenice o ovom piću koje verovatno niste znali.
Ministarstvo poloprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o podsticajima programima za unapređenje konkurentnosti za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva kroz podršku podizanja višegodišnjih proizvodnih zasada voćaka i hmelja.
Hmelj nije samo sirovina u proizvodnji piva. Čaj, tinktura, suplementi koriste se u zdravstvene svrhe, izdanci su prava kulinarska poslastica, a njime se pune i jastuci - za mirniji san.
U prošlom članku o proizvodnji domaćeg piva, pregledali smo opremu i glavne sastojke koji su vam potrebni. Sada je red i da napravimo to pivo.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета