MORATE ZNATI: Jogurt je jako zdrav, ali u OVIM situacijama ga ipak IZBEGAVAJTE

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Svi znamo koliko je jogurt zdrav i koliko je važan za organizam, ali ipak postoje situacije kada ga treba izbegavati.

Jogurt i drugi mlečni proizvodi, poput kefira, kiselog mleka, pavlake, imaju, pored ostalog, ulogu u normalizovanju rada probavnog sistema, smanjenju rizik od razvoja srčanih i kardiovaskularnih bolesti, štite creva od parazita i slično.

Ove namirnice su bogate proteinima, kalcijumom i bifidobakterijama koje se vezuju za zid creva i grade prirodnu barijeru, sprečavajući vezivanje štetnih agenasa. Odličan su izvor aminokiselina i proteina neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. Ipak, jogurt i ostali fermentisani mlečni proizvodi ne bi trebalo da se koriste u prvih sat i po vremena nakon obroka. 

- Kiseli mlečni proizvodi normalizuju crevnu mikrofloru zahvaljujući takozvanim bifidobakterijama, kojima su prilično bogati. Ove bakterije nazivamo i probioticima. Da biste dobili maksimalnu korist od bifidobakterija, veoma je važno da fermentisane mlečne proizvode uzimate na prazan stomak - ističu nutricionisti, a prenosi najzena.rs.

Ovo su preporuke stručnjaka za dnevni unos mlečnih proizvoda:

- Kefir, jogurt i kiselo mleko - 1-2 čaše dnevno,

- Sveži sir, pavlaka (2,5 odsto masti) - 100 grama dnevno.

Agroinfo.rs

MORATE ZNATI: Jogurt je jako zdrav, ali u OVIM situacijama ga ipak IZBEGAVAJTE

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Hrana za jaganjce koja je iz Srbije izvezena u Bugarsku, ima 25 puta više aflatoksina od dozvoljenog, objavljeno je na RASFF, portalu EU za oglašavanje nebezbedne hrane.

Kajmak i orasi bili su najskuplji proizvod koji se mogao kupiti širom zemlje tokom treće nedelje februara ove godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije (RZS).

Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama ona je mnogo korisna za mozak, kožu i kosu

Zamrznuti jogurt od jagoda sigurni smo da će vam se jako svideti i da će te stalno spremati..A ako probate da eksperimentišete sa drugim voćem Vi nam javite recept

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета