Stručnjaci otkrivaju: SALATA ZA POČETAK DANA i njene prednosti za organizam

Foto:unsplash.com

Foto:unsplash.com

Nagli skok šećera posle jela problem je sa kojim se nekada suočavaju i zdrave osobe. Brzi tempo života, gutanje a ne žvakanje hrane, velike količine belog šećera, masnoća i procesuirana hrana najčešći su krivci za oscilacije šećera. Stručnjaci navode da su tegobe moguće i kod osoba koje su vitke sa malo mišićne mase i više masti.

Nagli skok šećera može izazvati umor, glavobolju, glad, dovesti do insulinske rezistencije i mogućeg dijabetesa. Sve se može sprečiti nekim jednostavnim navikama.

Kako da sprečimo nagli skok šećera?
Šećer (glukoza) iz ugljenih hidrata je „gorivo“ za naše telo i glavni izvor energije. Glukoza je bitna za pravilnu kontrakciju mišića, funkcionisanje organizma. Kada konzumiramo ugljene hidrate dolazi do sekrecije insulina hormona koji uklanja višak šećera iz krvotoka. U slučaju da dođe do jakog naleta šećera u krvi, insulin nije u mogućnosti da deluje i dolazi do viška glukoze u krvi. Kada u jednom obroku konzumiramo samo ugljene hidrate ili industrijske namirnice mogući su skokovi šećera u krvi.

– Započinjanje obroka salatom, pa i malom količinom salate pre jela dobro je rešenje. Na taj način počeće lagano varenje biljnih vlakana iz salate i biće onemogućena brza apsorpcija glukoze, ukoliko konzumiramo testeninu. Bitno je i da se testo ili krompir ne jedu dok su topli, nego da se malo prohlade kako ne bi došlo do naglog skoka šećera. U prohlađenoj testenini ili malo ustajalom hlebu ima rezistentnog skroba koji može da spreči skok glukoze – kaže za portal eKlinika nutricionista – dijetetičar, specijalista javnog zdravlja Marija Prčić.

Problemi se ne javljamo samo kod gojaznih već i kod mršavih i slabo aktivnih osobaPotrebno je da biramo svežu, običnu salatu, a posebno ako imamo visok pritisak izbegavamo salate iz turšije sa dosta soli. Neke studije su potvrdile da rezistentni skrob poboljšava osetljivost na insulin, snižava nivo šećera posle obroka i štiti nas od insulinske rezistencije

– Bitno je da osobe sa insulinskom rezistencijom menjaju životne navike i budu fizički aktivnije. Moguće je su pacijenti sa insulinskom rezistencijom i vitke osobe, koje veoma slabo upražnjavaju fizičku aktivnosti, loše se hrane i malo kreću. U takvoj situaciji osoba ima malo mišićne mase i dosta masti – naglašava Marija Prčić.

Agroinfo.rs/Glas javnosti

Stručnjaci otkrivaju: SALATA ZA POČETAK DANA i njene prednosti za organizam

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ajsberg je zeleno povrće, koje pripada porodici zelenih salata,tek poslednjih nekoliko godina postaje sve popularnija i u našoj zemlji.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета