ODE ŠLJIVA U RAKIJU: Niska otkupna cena, proizvođači negoduju

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Zbog niske otkupne cene šljive, od svega 25 dinara po kilogramu, proizvođači negoduju. Ipak, većina njih je krenula u branje i na području oko Prokuplja se uveliko vrši otkup.

Prema najavama cena će verovatno pasti na 20 dinara.

“Nikada nismo imali neke koristi od šljive, ali u ovim krajevima se ona ne baca, već ide u kazane. Evo već uveliko se spremamo za pečenje rakije”, kaže jedan od proizvođača šljive.

Dodaje da je zapravo šljiva ove godine odlično rodila, posebno moravka koja je najbolja za rakiju zbog svoje prirodne slatkoće. 

“Rakija je gore severniije 900 dinara po litru, pa je i bolje da ide u kazan”, dodaje naš sagovornik.

Kaže da mnogo više zaradi od rakije, nego otkupa.

Na teritoriji Prokuplja pod šljivom je oko 2.000 hektara, a u blačkom kraju je ova voćka ubedljivo dominantna nad ostalim. 

Blačani su od ovoga napravili brend, kao i manifestaciju „Dani šljive“ te dobro koriste ovu voćku.

Ako se setimo da je šljivovica krajem 2022. godine upisana na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, onda ipak nema bojazni šta će Topličani sa šljivom.

Agroinfo.rs/Glas javnosti

ODE ŠLJIVA U RAKIJU: Niska otkupna cena, proizvođači negoduju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na teritoriji Topličkog okruga privodi se kraju berba ranih sorti šljiva "čačanske lepotice", "čačanske rane" i ruske "džanarike", a već za 10-ak dana počinje berba sorte “stenlej”.

Na teritoriji naše zemlje berba višnje je uveliko počela. Kvalitet i prinos ove voćne vrste se razlikuje od područja do područja, u zavisnosti od toga da li je bilo kasnih prolećnih mrazeva i grada. Međutim, u nekim mestima gde su vremenski uslovi bili povoljni ova voćka je dobrog kvaliteta.

Orahovača se pravila u svim krajevima Balkana.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Odležavanje, ili starenje destilata, podrazumeva najkraće vreme koje je potrebno da destilat ili gotova rakija odstoji pod određenim uslovima.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета