Inovacije u tehnološkom postupku bistrenja vina
foto: pixabay
Bistrenje belih vina može se postići i bez korišćenja gline bentonit koja je do sada imala najveću primenu u industrijskim uslovima
Zamućenost vina predstavlja veliki problem za industriju vina. Ne samo zbog toga što je potrošači smatraju za ozbiljnu organoleptičku manu proizvoda već i iz razloga što konvencionalan tretman bentonitom dovodi do značajnog gubitka u količini vina, što se na kraju odražava i na profit. Vinari tradicionalno koriste bentonit u tretiranju zamućenosti, ali, pošto je posredi vrsta gline, ova supstanca bubri u vinu i izaziva gubitak količine vina od oko 3%. Pomoću nove tehnologije, vinari mogu da uklone zamućenost na efikasan i bezopasan način, bez gubitka vina, i da to ponove više puta uz korišćenje istih nanočestica.
Australijski institut za istraživanje vina "AWRI", u partnerstvu sa Univerzitetom Južne Australije, izumeo je metod za bistrenje belih vina pomoću nanotehnologije. U pitanju je nastavak velikog istraživanja u okviru koga se već došlo do inovativnog načina za popravljanje ukusa vina. Najnovije istraživanje, kako je objavio magazin posvećen vinima "Vino&Fino", pokazalo je da nova tehnologija pokazuje potencijal da postane superiorna zamena za bentonit koji se koristi za taloženje proteina u vinu. Glavni istraživač, dr Agnješka Merčinska-Vasiljev, rekla je da nova tehnologija može da uštedi vinskoj industriji velike količine novca.
Nova tehnologija koristi magnetne nanočestice prekrivene slojem polimera. Ove čestice privlače molekule proteine poput magneta i u potpunosti čiste vino od zamućenja. "Glavna pogodnost primenjene tehnologije je mogućnost da se nanošestice upotrebe više puta, bez ikakvih negativnih posledica za organoleptička svojstva vina", smatra Merčinska-Vasilev.
Ona je, ipak, mišljenja da predstoji dug put od otkrića do komercijalne primene u vinarijama. Ipak, veruje da na tom putu neće biti prepreka, budući da je u pitanju čista i, na duži rok, jeftina tehnologija koja će znatno unaprediti industriju vina
Izvor:poljoprivrednik.net.
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета