Inovacije u tehnološkom postupku bistrenja vina

foto: pixabay

foto: pixabay

Bistrenje belih vina može se postići i bez korišćenja gline bentonit koja je do sada imala najveću primenu u industrijskim uslovima

Zamućenost vina predstavlja veliki problem za industriju vina. Ne samo zbog toga što je potrošači smatraju za ozbiljnu organoleptičku manu proizvoda već i iz razloga što konvencionalan tretman bentonitom dovodi do značajnog gubitka u količini vina, što se na kraju odražava i na profit. Vinari tradicionalno koriste bentonit u tretiranju zamućenosti, ali, pošto je posredi vrsta gline, ova supstanca bubri u vinu i izaziva gubitak količine vina od oko 3%. Pomoću nove tehnologije, vinari mogu da uklone zamućenost na efikasan i bezopasan način, bez gubitka vina, i da to ponove više puta uz korišćenje istih nanočestica.

Australijski institut za istraživanje vina "AWRI", u partnerstvu sa Univerzitetom Južne Australije, izumeo je metod za bistrenje belih vina pomoću nanotehnologije. U pitanju je nastavak velikog istraživanja u okviru koga se već došlo do inovativnog načina za popravljanje ukusa vina. Najnovije istraživanje, kako je objavio magazin posvećen vinima "Vino&Fino",  pokazalo je da nova tehnologija pokazuje potencijal da postane superiorna zamena za bentonit koji se koristi za taloženje proteina u vinu. Glavni istraživač, dr Agnješka Merčinska-Vasiljev, rekla je da nova tehnologija može da uštedi vinskoj industriji velike količine novca.

Nova tehnologija koristi magnetne nanočestice prekrivene slojem polimera. Ove čestice privlače molekule proteine poput magneta i u potpunosti čiste vino od zamućenja. "Glavna pogodnost primenjene tehnologije je mogućnost da se nanošestice upotrebe više puta, bez ikakvih negativnih posledica za organoleptička svojstva vina",  smatra  Merčinska-Vasilev.

Ona je, ipak, mišljenja da predstoji dug put od otkrića do komercijalne primene u vinarijama. Ipak, veruje da na tom putu neće biti prepreka, budući da je u pitanju čista i, na duži rok, jeftina tehnologija koja će znatno unaprediti industriju vina

 

Izvor:poljoprivrednik.net.

 

Inovacije u tehnološkom postupku bistrenja vina

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета