Jedini u Evropi proizvode CRNI GODŽI

Foto: Print screen youtube

Foto: Print screen youtube

Ljubiša Jovanović iz okoline Niša, okrenuo se ozbiljnijoj proizvodnji crvenih bobica posle izlečenja raka debelog creva. Sinovi Nemanja i Nikola inžinjeri voćarstva su svoje znanje i praktično primenili da podignu plantažu i rasadnik lekovitih bobica na jugu Srbije.

Rasadnik i plantaža "Goji Ljuba i sinovi" uspešno se bavi proizvodnjom lekovitih bobica, preradom i prodajom sadnog materijala već punih pet godina.

Ljubiša Jovanović iz okoline Niša sa porodicom okrenuo se ozbiljnijoj proizvodnji crvenih bobica posle, kako kaže izlečenja raka debelog creva. Zahvalan, pošto su njemu između ostalog i godži bobice pomogle u izlečenju odlučio je sa suprugom i sinovima da krene u ozbiljniju proizvodnju. Sinovi Nemanja i Nikola inžinjeri voćarstva su svoje znanje i praktično primenili da podignu plantažu i rasadnik lekovitih bobica na jugu Srbije.

Podigli su plantažu, krenuli da istražuju, proučavaju, prodaju plodove i sadnice. Cilj gazdinstva je da naprave mini fabriku za preradu proizvoda od godži bobica, brend koji će nositi njihovo ime.

Godži raste kao žbunasto drvo, dostiže visinu dva do tri metra. Obavezna mera nege svakog proleća je rezidba kojom se oblikuje krošnja u vidu kišobrana. Plodovi su sočni, narandžasto-crvene boje, duguljastog oblika, dugi do tri centimetara. Specifičnog slatkastko-kiselkastog ukusa.

U svom rasadniku i oglednoj plantaži imaju 11 varijateta godžija, a jedini u Evropi imaju crni godži (black goji berry), koji se ubraja u najlekovitije i najprofitabilnije biljke danas.

"Retka, najskuplja i jako lekovita biljna vrsta. Za sada malo poznata i još uvek nedovoljno proučena. Specifična je berba crnih bobica obavlja se pincetom sa peteljkom da ne bi došlo do isticanja soka i oksidacije", kaže Ljubiša.

Crne bobice obiluju bogatstvom antocijana i oligomerni proantocijanidini (OPC) 3690 mg u 100 grama. Jedan od vrlo moćnih antioksidanata pronađenih u prirodi, koji ima sposobnost da brzo i efikasno izbacuje slobodne radikale iz organizma. Bogat izvor gvožđa i drugih vitamina i minerala. Dnevna doza tri do šest grama.

Godži se može gajiti na zemljištima koja su plodnija, ocedna i sunčanim terenima. Uspeva na nadmorskim visinama od 100 do 1.000 metara.

"Gaji se plantažno i u baštama za svoje potrebe. Može da se sadi tokom cele godine od marta do kasne jeseni. Razmak u redu je metar, a između redova 2,5 m. Za podizanje plantaže potrebni su stubovi i žice (špalir), zalivni sistem kap po kap kao i protivgradna mreža", kaže Ljubiša.

Biljka cveta od juna do novembra, sazrevanje plodova je sukcesivno. Berba se obavlja ručno u malim posudama kako bi se izbegla oštećenja i bile zdrave i sočne, spremne za isporuku u svežem stanju. Mogu se čuvati zamrznute duže vreme. Suše se na suncu u tankom sloju i u sušarama na temperaturi 40 do 60 stepeni.

Biljka prve plodove daje u godini sadnje, u drugoj godini po stablu ima oko kilogram ploda, treća godina tri kilograma ploda. Svake sledeće godine utrostručuje se rodnost.

Sa hektarom od 4.000 sadnica i otkupnom cenom od pet evra po kilogramu, očekivana zarada u trećoj godini je oko 60.000 evra po hektaru.

Godži bobice svojim ukusom i neodoljivo lepim izgledom konzumiraju se u svežem i suvom stanju. Preporučena dnevna doza crvenih godži bobica je 20 do 50 grama, a crnih tri do šest grama.

Izvor:agromedija,rs

Jedini u Evropi proizvode CRNI GODŽI

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета