Зашто је важно не прелазити 42. дан това бројлера

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Данас, захваљујући узгојно селекционим методама, избором тешких линија хибрида, технологији това, софистифицираној компјутерској опреми и врсти смеша за исхрану, временски период това пилића, значајно је смањен.

Смањити трошкове, скратити временски период производње, уз повећање конверзије и боље економске показатеље, формула је која се најбоље види на примеру товних бројлера. Некадашња технологија интензивног това пилића захтевала је временски период и преко 60 дана това како би се постигла одговарајућа тежина. Не тако давно, до пре неких двадесетак година, око 60 дана интензивног това било је потребно да се постигне тежина од око 1,5 кг уз конверзију хране од 2,4 до 2,6 кг. Данас, захваљујући узгојно селекционим методама, избором тешких линија хибрида, технологији това, софистифицираној компјутерској опреми и врсти смеса за исхрану, временски период това пилића је увелико смањен.

Тов од 35 - 42 дана

Уџбеници и дефиниције издвајају две врсте, два типа това. Тов пилића у испусту који двоструко дуже траје од данас комерцијалног/индустријског това у специјализованим објектима/фармама. У фокусу ове приче је комерцијални тов пилића где су основни захтеви да се са што мање хране (трошка) произведе што више меса. То је довело до тога да све компоненте концентроване смесе буду у одређеном правилном односу и количини. Дефицитарност једне од компоненти оброка, нарочито у првој фази "стартер исхрана" одразиће се на комплетан турнус. Садржај главних хранива (угљених хидрата, беланчевина и масти), минерала и осталих састојака (витамини, олигоминерали и др.) потребно је правилно, према већ устаљеним нормативним табелама (што је данас олакшавајући фактор), ускладити и то све у временском периоду данашњег оптималног това од 35 - 42. дана.

Међутим није само храна та која је везана за овај временски период, микроклиматски услови од првог до последњег дана мењају се унутар објекта/фарме, ипак захваљујући горе поменутој софистифицираној опреми, у овом сегменту за фармера "мисли" рачунар. Генерално, брза стопа пораста током интензивног това резултира и повећањем таложења нарочито трбушних и поткожних масти, већим ризиком појаве смртности пилића и учестале појаве поремећаја метаболизма и нарушавања скелетних деформација, нарочито у продуженом тову.

Које су последице продуженог това

Смањењем дана това, уз побољшање конверзије при исхрани, а да се добије што више меса, оставља одређене последице. Жеља за већим и бржим профитом не може да надмаши природу и њена биолошка начела. Зашто се онда стало на 42. дану това? Пратећи развој живинарства и узгоја товних бројлера, очигледно је да се у протеклом временском периоду уназад двадесетак година до данас, временски период това смањивао. Узгојно селекционим радом на тешким линијама хибрида, успео је да се устали оптималан временски период, тов од 35. до 42. дана.

Сваким смањењем постоји ризик од неухрањености и не постизања жељених излазних тежина од 1,8 кг до 2,4 кг, уз конверзију хране од 1,6 до 1,7 кг. Истраживањем и огледним товом доказано је да данашње смесе нарочито финишер смесе у последњој фази това код бројлера, а све преко 42. дана това стварају нежељени ефекат, а то је накупљање поткожних и трбушних масти. Разлог томе је удео незасићених масних киселина које узрокују повећање масноће меса бројлера. Дужи временски тов не значи да ће се већим излазним тежинама постићи већа зарада, напротив, сваки дан преко 42. дана това ствара ризик појаве повећане масноће меса, накупљања поткожних масти и деформација скелета прекомерном тежином, али и већи трошак обезбеђивањем додатних количина финишер смеса.

Izvor:agroklub.rs

Зашто је важно не прелазити 42. дан това бројлера

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije

Kako bi izbegle prskanje ulja većina domaćica poklapa meso prilikom prženja što utiče na teksturu posebno ukoliko pripremate stek.

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета