Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

LIMETA ima nekoliko vrsta koje dosta često povezuju sa običnim žutim limunom, ali između dva citrusa ima razlika kako u spoljašnjem izgledu tako i pri ukusu, gajenju i mestu gde rastu.

Limeta podseća na limun,ali se razlikuje po ukusu i boji,ima zelenu tanku koru i mesnati sočni zeleni deo.

Raste najbolje u regionima s tropskom i subtropskom klimom. Sličnost između limete i limuna je dosta velika, s tom razlikom da se mali zeleni citrus pokazuje dosta korisnijim od velikog žutog rođaka. Limeta potiče iz Malazije iz porodice Rutaceae.

Sastav limete

U limeti se nalazi značajna količina gvožđa (oko 2%), fosfor, kalijum (2%), kalicjum (2%), magnezijum i eterična ulja. Limeta je izvor i pektina i vitamina P, A i C - izuzetno korisni za zdravlje krvnih sudova.100 g limete sadrži 29 mg vitamina C, 0, 7 belančevina, 11 g ugljenih hidrata, 3 g vlakana, 0, 2 g masti i 30 kcal.

Vrste limete

Na tržištu se često sreću zeleni limuni od manji vrste žutnjikave limete (Citrus aurantifolia). Najpoznatija vrsta limete je persijska ili poznata još kao vrsta "Florida" (Citrus x latifolia) koja ima krupne plodove, tanku koru i skoro nikakve semenke. Druge vrste su : mandarinina limeta (Citrus limonia), kafir limeta (Citrus hystix), nekoliko australijskih limeta, španska limeta (Melicoccus bijugatus), divlja limeta (Adelia ricinella), slatka limeta (Citrus limetta), palestinska slatka limeta (Citrus limettioides) i mošusna limeta (X Citrofortunella mitis).

Kad birate limetu pazite - ona treba da ima jarku boju i glatku koru. Izbegavajte citrus sa naboranom korom. Ako želite da budete sigurni da je plod sočan i mesnat stavite ga na vagu - treba da vas iznenadi svojom težinom, imajući u vidu njegovu malu veličinu.

Limetu netreba kupovati u velikoj količini jer se brzo kvari. Treba je čuvati u frižideru u najlon kesi.

Limeta se koristi za razne koktele od kojih je najjpoznatiji Mohito. U kulinarstvu se koristi i kora i list limete.

Limeta je  hranljivo i dijetetsko voće. Ona ne sadrži masnoće, natrijum i holesterol,zbog toga se dozvoljava  konzumacija u neograničenim količinama bez rizika za zdravlje. 

Njen visok sadržaj vitamina C (oko 35%) blagotvorno utiče na normalizaciju nivoua holesterola u krvi.

Izvor: bonapeti.rs

Limeta

Komentari

[url=http://buycialikonline.com]buy cialis online 20mg[/url] Pharmacies Priligy

Ototoxicity In Adults Due To Amoxicillin where to buy stromectol without prescription Find Generic Clobetasol Low Price Online

Cialis Farmacie Online stromectol buy canada

cialis generic Orders are only able to be shipped on weekdays; orders placed after 5 00 PM will ship the next day

cheap cialis no prescription , professor of urology at the David Geffen School of Medicine at UCLA

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sa toplim danima pojavili su se i mnogobrojni insekti te otvorili sezonu uboda. Donosimo i više nego efikasan način da se izborite sa ovim problemom. Evo i kako.

Limeta tj; Lajm (Lime) podseća na limun,ali se razlikuje po ukusu i boji,ima zelenu tanku koru i mesnati sočni zeleni deo.

U povrtarskom smislu plodom se smatra krtola. Pored kuvanja i prženja od njega se može praviti i brašno tako što se samelje.

Ciganska pečurka (Rozites caperatus) rasprostranjena u nekim regijama Evrope, Azije i Severne Amerike.

Uprkos svom neobičnom obliku, romanesco brokoli je veoma korisno povrće koje se lako vari, a koje ipak nije mnogo popularno kod nas. Ovo povrće se pojavilo na svetskom tržištu pre 20 godina - 1990. godine

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета