Organskim kiselinama u ishrani obezbeđuje se dobar tov
Foto: Pixabay.com
Ishrana bogata organskim kiselinama daje bolje rezultate u tovu životinja.
Uloga dodavanja organskih kiselina je u održavanju poželjnog mikrobiološkog bilansa u probavnom traktu grla. U isto vreme organske kiseline poboljšavaju održivost hrane izložene vazduhu tokom manipulacije i neutrališu toksične hemijske i hemoterapeutske agense koji se eventualno nalaze u njoj. Kada se snižava pH vrednost hrane, probavnog sistema i mikrobne citoplazme to koči razvoj patogena i smanjuje konkurentnost mikroflore za hranom domaćina, što ima za rezultat bolji rast i performansu grla. Samostalno ili u različitim kombinacijama proučavane su: mravlja, sirćetna, propionska, buterna, mlečna, limunska, jabučna, vinska, fumarna i benzoeva kiselina.
Fiziološki efekti dodavanja mešavina organskih kiselina smešama hrane ogledaju se u sledećem:
- Održava se optimalni pH u želucu, što stvara uslove za normalnu aktivaciju i funkciju proteolitičkih enzima čime je varenje proteina poboljšano;
- Povećanom ukusnošću stimuliše se konzumiranje hrane;
- Inhibira se rast patogena;
- Poboljšava se svarljivost energije i proteina uz manji gubitak azota;
- Smanjuje se pojava sub-kliničkih simptoma oboljenja;
- Smanjuje se produkcija amonijaka i mikrobnih metabolita;
- Povećava se sekrecija pankreasa i dobar je uticaj na morfologiju i funkciju gastrointerstinalne mukoze;
- Zbog idealnog pH u crevima unapredjena je apsorpcija minerala što je od posebne važnosti za koke nosilje, kao i grla koja imaju brz porast.
Izvor:agroinfonet.com
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Domaće životinje, naročito preživari, imaju veliku sposobnost za proizvodnju amonijaka u telesnim tkivima u svrhu neutralisanja svakog običnog viška kiseline
Исхрана свиња се донекле разликују од исхране преживара (говеда, оваца и коза.) Док преживари могу добро да искористе за своју исхрану и суве биљне делове, свиње то нису у стању, изузев мањих количина сена од младе луцерке и детелине које је најбоље давати самлевено. Међутим, свиње добро искоришћавају сочне биљне делове: пашу, сточну репу, бундеве, кромпир, зрнасту храну итд.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета