Organskim kiselinama u ishrani obezbeđuje se dobar tov

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ishrana bogata organskim kiselinama daje bolje rezultate u tovu životinja.

Uloga dodavanja organskih kiselina je u održavanju poželjnog mikrobiološkog bilansa u probavnom traktu grla. U isto vreme organske kiseline poboljšavaju održivost hrane izložene vazduhu tokom manipulacije i neutrališu toksične hemijske i hemoterapeutske agense koji se eventualno nalaze u njoj. Kada se snižava pH vrednost hrane, probavnog sistema i mikrobne citoplazme to koči razvoj patogena i smanjuje konkurentnost mikroflore za hranom domaćina, što ima za rezultat bolji rast i performansu grla. Samostalno ili u različitim kombinacijama proučavane su: mravlja, sirćetna, propionska, buterna, mlečna, limunska, jabučna, vinska, fumarna i benzoeva kiselina. 


Fiziološki efekti dodavanja mešavina organskih kiselina smešama hrane ogledaju se u sledećem:

- Održava se optimalni pH u želucu, što stvara uslove za normalnu aktivaciju i funkciju proteolitičkih enzima čime je varenje proteina poboljšano;
- Povećanom ukusnošću stimuliše se konzumiranje hrane;
- Inhibira se rast patogena;
- Poboljšava se svarljivost energije i proteina uz manji gubitak azota;
- Smanjuje se pojava sub-kliničkih simptoma oboljenja;
- Smanjuje se produkcija amonijaka i mikrobnih metabolita;
- Povećava se sekrecija pankreasa i dobar je uticaj na morfologiju i funkciju gastrointerstinalne mukoze;
- Zbog idealnog pH u crevima unapredjena je apsorpcija minerala što je od posebne važnosti za koke nosilje, kao i grla koja imaju brz porast.

Izvor:agroinfonet.com

Organskim kiselinama u ishrani obezbeđuje se dobar tov

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Domaće životinje, naročito preživari, imaju veliku sposobnost za proizvodnju amonijaka u telesnim tkivima u svrhu neutralisanja svakog običnog viška kiseline

Исхрана свиња се донекле разликују од исхране преживара (говеда, оваца и коза.) Док преживари могу добро да искористе за своју исхрану и суве биљне делове, свиње то нису у стању, изузев мањих количина сена од младе луцерке и детелине које је најбоље давати самлевено. Међутим, свиње добро искоришћавају сочне биљне делове: пашу, сточну репу, бундеве, кромпир, зрнасту храну итд.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета