Како органска пољопривреда утиче на животну средину?!
Foto: Pixabay
Органска производња заснива се на четири принципа и то су: принцип здравља, екологије, правичности и принцип бриге.
Пољопривреда, као једна од најзначајнијих привредних грана, представља главни и једини извор хране. Када говоримо о утицају на земљиште и биодиверзитет, оно може бити директно и индиректно и то у позитивном и у негативном смислу.
У позитивном смислу, пољопривреда утиче на очување тла, а самим тим и на животну средину, под условом да се правилно спроводе агротехничке мере почев од обраде, плодосмене, ђубрења и регионализација усева и вишегодишњих засада. Познато је да вишегодишњи засади, а посебно пошумљавање брдовитих терена, спречавају ерозију.
Негативни утицаји пољопривреде
То се све одражава на производњу безбедне хране, која садржи значајне хранљиве материје као што су витамини, протеини, минералне материје и низ есецијалних једињења која су неопходна људском организму. Пољопривреда и индиректно, у позитивном смислу, утиче на очување земљишта, а самим тим и животне средине јер је то услов за производњу довољне количине хране, посебно оне квалитетене и исправне.
У негативном смислу, пољопривреда, односно поремећај диверзитета, разна загађења (што подразумева и храну) рефлектује се на здравље људи, као финална штетна последица. Затим утиче кроз неправилну производњу која се огледа у остацима пестицида у храни услед њихове неправилне и прекомерне примене, али и кроз вештачка ђубрива, хормонских биостимулатора, а посебно увођењем генетски модификованих организама (ГМО) у производњу.
Концепт одрживости
Одржива пољопривреда је стратегија проналажења нових путева, понекад праћена бројним ризицима који се огледају у смањењу приноса и проблемима у заштити биља. Прелазак са конвенционалних система гајења на концепт одрживости, подразумева бројне промене у технологијама, почев од обраде земљишта, исхране биљака (ђубрења), неге усева у току вегетације, посебно заштита од биљних болести и штеточина и сузбијања корова па све до бербе, паковање и складиштење производа.
Органска пољопривреда представља систем одрживе пољопривреде, који потенцира употребу поред осталог локалних ресурса и на тај начин одржава еколошку равнотежу и умањује негативан утицај пољопривреде на биодиверзитет и тло. Подразумева строге критеријуме у производњи хране, како биљног тако и животињског порекла, које су дефинисане законским одредбама и правилницима којима се контролише таква производња, почев од парцеле на којој нису примењиване хемијске мере најмање три године, па до упутства шта треба користити у самој производњи.
Целокупна продукција је са фарме
У биљној производњи дозвољена је употреба органских ђубрива, пореклом са фарме која припада газдинству, као и употреба органских и микробиолошких хранива, која се налазе на списку правилника. Њихова производња и употреба је значајна. Код нас је то углавном: стајњак са пољопривредних газдинстава, течни стајњак, осока, зеленишно ђубриво, глистењак, жетвени остаци, кокошји стајњак (гуано) и компост. Још увек је ретка примена комуналног и индустријског прерађеног отпада, комуналног градског отпада, зеленишног ђубрива, сламе и других органских материја.
Битно је знати да целокупну продукцију органских хранива, као што су стајњак са фарме, течни стајњак, осока и др., треба користити на парцели. Примена би требала бити на такав начин да осигура највећи могући степен искоришћености хранљивих материја и најмањи могући губитак у отпад.
Циљ је очување биодиверзитета
Заштита од биљних болести и штеточина огледа се у агротехничким мерама, коришћењем предатора, паразитоида и биолошких инсектицида и фунгицида. За производњу анималних производа, односно узгој домаћих животиња, такође је прописан правилник, који предвиђа посебне услове од тога како се подижу стаје, односно фарме па до испаше и исхране домаћих животиња.
Овако конципирана пољопривреда, доприноси очувању биодиверзитета и заштити животне средине, очувању тла, правилној исхрани популације и очувању људског здравља и развоја сеоске средине. Овај вид пољопривредне производње најближи је екологији и њеним принципима. Ипак "органски" значи више него само производњу без синтетичких материјала. Природни ресурси као што су земљиште и вода, користе се на еколошки одржив начин и чувају се за будуће генерације.
Примена највиших стандарда заштите здравља
Овај принцип представља систем управљања производњом пољопривредних и других производа, који унапређује и повећава биодиверзитет, на најбољи начин штити земљу и примењује највише стандарде заштите здравља биља и животиња.
Да ли органска производња има будућност у Србији?
Органска пољопривреда заснива се на четири основна принципа, према назнакама Међународне федерације покрета за органску пољопривреду и то су: принцип здравља, екологије, правичности и принцип бриге.
Међузависност органске производње и биодиверзитета лежи у чињеници да се примењују еколошки принципи и агроеколошке мере у циљу оживљавања природних биолошких циклуса. Концепт одрживости је неминован процес, не само као концепт очувања екосистема и људског друштва већ и као рентабилнији и економски оправданији програм, објашњава дипломирани инжињер ратарства и повртарства, Сузана Рашић, из ПССС Ниш
Izvor:agroklub.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета