Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Danas kod nas sve više raste svest o štetnom uticaju konvencionane poljoprivrede na zdravlje ljudi i zaštitiu životne sredine. Iz tog razloga, pridaje se veliki značaj širenju organkse poljoprivrede.

Organska poljoprivreda predstavlja sistem proizvodnje koji je strogo propisan Zakonom o organskoj proizvodnji i kontrolisan od strane ovlašćenih sertifikacionih kuća koje su zadužene za kontrolu celog proizvodnog procesa i izdavanje dozvole za prodaju organskih proizvoda, odnosno sertifikata. Organska poljoprivreda obezbeđuje zdrav proizvod, koi ima veću nutritivnu vrednost u odnosu na proizvode dobijene iz klasične poljoprivrede, jer nije dozvoljena upotreba sintetičkih preparata u borbi protiv bolesti, štetočina i korov,đubrenje je isključivo organskim đubrivima.

Kruška se preporučuje za ishranu odojčadi kao glavni sastojak kašica,organska kruška pogodna je za konzumaciju u svežem stanju, kao kompot, od nje se prave pekmezi i džemovi, slatko.

Vitamini B iz kruške pomažu organizmu da se nosi sa stresom jer hrane nervni sistem i učestvuju u procesu dobijanja energije iz ugljenih hidrata. Ona je prirodan i brz izvor energije, a sadrži i značajne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, kao i levuloze – najslađih prirodnih šećera.

Zahvaljujući kombinaciji vitamina koje sadrži, kruška blagotvorno deluje na kožu kao krema protiv bora, a opskrbljena vitaminima A i B ona crpe svoje unutrašnje bogatstvo kako bi osigurala prirodne koristi koje su ljudskom organizmu potrebne. Beta-karoten i vitamin E savršeno se kombinuju sa vitaminom C koji se nalazi u kruški.

Izvor:organiccentar.rs

Organska proizvodnja kruške

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je spisak ovlašćenih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji za 2023. godinu.

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika, uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji organizuje treninge iz oblasti organske proizvodnje. Ovi treninzi su namenjeni osoblju Regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Svi zainteresovani koji žele da ostvare prava na podsticaje u organskoj proizvodnji zahtev će moći da podnesu od 15. aprila do 31. oktobra 2022. godine.

Vrednost izvoza organskih proizvoda u našoj zemlji svake godine, a naročito u poslednje dve godine. Vrednost spoljnotrgovinske razmene je u prošloj godini porasla za 53 odsto u odnosu na 2020. godinu, odnosno ta vrednost je bila 57,4 miliona evra.

Organska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета