Органско виноградарство изазов за виноградаре
Foto:Pixabay
Органско виноградарство – Сајам ВИВО у Врднику је пружио савете за гајење винове возе у органском начину производње.
У земљама ЕУ 6% винограда је у систему органске производње и бележи тренд раста. Како почети, како изабрати позицију винограда, које сорте садити и најважније, како заштитити винову лозу и грожђе?
Потребно је урадити анализу земљишта, извршити риголовање, одабрати позицију која задовољава проветреност винограда, водни режим – падавине током године од 600 – 800 мм.
Подлога кобер 5бб садња винове пегавост лозне подлоге ројатска кордуница виноград подизање ђубрење винограда виноград земљиште како поставити
Формирање винограда је једна важна, дугорочна одлука, на 30 – 40 година. Финансијски, у нашим условима је потребно 20.000 евра за хектар. Које сорте изабрати? Због високих захтева заштите најпожељније су сорте – интерспеције хибриди. То су сорте настале укрштањем сората витис винифера Л. (које су најчешће гајене у Европи са добрим приносом и квалитетом грозда) и америчких сорти витис лабруска, витис рипариа (отпорним на бројна гљивична обољења, али малих гроздова, ниских приноса, слабих арома). Код нас су тако настале Морава и Ласта (стоји на чокоту до првих мразева) – стоне сорте које су погодне за гајење у органској производњи. Настале на Огледном добру за виноградарство Сремски Карловци. Ту су још сорте Бачка, Панониа и Петра која дарују племенита вина.
Органско виноградарство
Испуњавање строгих услова за гајење у органском начину је условило да се заштита углавном заснива на превентиви. Бакарни препарати и сумпор су главни борци са гљивичним обољењима. Током године је максимално дозвољено употреба бакра 6 кг/хектару док је у земљама ЕУ та граница 3 кг/хектару.
Током дискусије након предавања је закључено да је најбоље резултате могуће постићи ако је цело газдинство упућено на органску производњу. Тако имате затворен циклус : гајења стоке и добијања органског ђубрива које Вам затим обезбеђује квалитетно земљиште у винограду и добар водно – ваздушни режим, тиме су лозе квалитетније и отпорније на болести. Болести, уз фактор климе, су резултат слабије отпорности винове лозе – зато, ако је она “у форми” биће отпорнија. Систем конверзије у органски узгој винове лозе је 3 године.
Органско виноградарство
Захтеви за вином из органског узгоја постоје, цена је виша и оправдава више утрошеног рада, пласман је могућ и у иностранству … Стоне сорте Вам дају грожђе које немају резидуа и као такво, можете продати новом сегменту тржишта, потрошачима које велики значај дају здравственој безбедности хране коју троше и спремни су да за то дају више новца.
Храбри и одважни ће се одлучити на овај изазов органске производње. Или можда да почнете са интегралним начином производње и затим следећи корак буде органски узгој.
Izvor:agro info tel
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Stare sorte grožđa kod nas su prokupac, tamjanika i smederevka
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета