UZGOJ ORGANSKE KELERABE: kvalitetniji i zdraviji plodovi
Foto: Pixabay.com
Keleraba je iz iste porodice kao i običan kupus, ali osim boje (svetlozelena ili ljubičasta) nemaju mnogo sličnosti.
Povrće koje dugo drži osećaj sitosti, a sa minimalnom količinom kalorija jača imunitet, reguliše metabolizam, neutrališe dejstvo slobodnih radikala, smanjuje loš holesterol...Može se sejati i brati cele godine. Dobar je kao pokrovni usev ili interesantan dodatak ukrasnoj bašti. Gaji se i u posudama.
Kelerabi je od sejanja do berbe potrebno od 5 - 9 nedelja. Postoje različite sorte. Zelene sorte obično se gaje kao prolećni i letnji usevi, a otpornije ljubičaste sorte kao jesenji i zimski. Nove hibridne sorte su veće, ali nisu drvenastije. Seje se na otvorenom mestu. Pogodna je za ranu i kasnu proizvodnju u zaštićenom prostoru. Prilikom obrade zemljišta dodajte poboljšivač zemljišta niske hranjivosti ili neki od srednje hranjivih poboljšivača ako je zemljište siromašno. Idealna pH vrednost zemljišta je 6 - 7. Da bi ste stalno imali prinos, sejte kelerabu svakih nekoliko nedelja jer ne ostaje dugo u jestivom stanju kad sazri. Minimalna temperatura za klijanje kelerabe je 10 °S.
U zaštićenom prostoru seme se seje u ćelije od kraja februara pa do avgusta. Biljke se presađuju kad dostignu visinu maksimalno 5 cm. Za gajenje u zaštićenom prostoru posejte seme u septembru. Na otvorenom seme se seje u zemljište od marta do avgusta. Za kasnu setvu koristite otpornije ljubičaste sorte. Seje se na rastojanju 18 x 30 cm u redu. Zaliva se u sušnom periodu. Keleraba brzo raste i obično sa njom nema problema - iako je podložna istim štetočinama i bolestima kao ostale kupusnjače. Problemi koji se javljaju su: buvač; kupusna muva; kupusne vaši; kupusna kila.
Berba kelerabe se obavlja često. Brzo raste i stoga treba redovno da se proverava i bere. Starije sorte secite kada dostignu veličinu teniske loptice. Moderne sorte kelerabe mogu porasti do 10 cm u prečniku a da ne postanu drvenaste. Kasne useve možete da ostavite u zemljištu, ako se ne predviđaju jaki mrazevi, ili možete do dva meseca da ih čuvate u kutijama ili vlažnom pesku.
Keleraba je hrskava, sočna i osvežavajućeg ukusa bilo da se jede presna ili kuvana.
Izvor:organskiproizvodi.com
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Bil Gejts je afričkim poljoprivrednicima uveo "zelenu revoluciju". Međutim, stanovnici tvrde da njegov model, umesto da hrani ljude, uništava poljoprivredu - Gejts zasadi, a Afrika žanje glad i zavisnost.
Ovakve situacije nisu retkost a imaju jednostavno rešenje
Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.
Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.
Uskoro se očekuje početak setve krompira namenjenog za jesenju proizvodnju usled čega je potrebno sprovesti preventivne mere kako bi proizvodnja bila uspešna.
Najveće količine zelene salate iz Južnog Pomoravlja izvezu se u Poljsku i Rumuniju, a razlog tome je što je nema u dovoljnim količinama u zemljama u okruženju.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета