Šta se dogodilo: Posadili ste slatku, a berete ljutu papriku?

Foto:unsplash

Foto:unsplash

Ovakve situacije nisu retkost a imaju jednostavno rešenje

Često se događa da povrtari u svojoj bašti uzgajaju više sorti određenog povrća - u jedan red posade ljutu, a u drugi slatku papriku i kada napokon uberu plodove shvate da je i slatka paprika - ljuta

Kada se ovakva situacija dogodi najčešće je reč o unakrsnom oprašivanju. Naime, ako se slatke paprike uzgajaju blizu ljutih (i obrnuto), može doći do unakrsnog oprašivanja te da semenke iz takvog ploda proizvedu biljke koje daju ljute plodove, iako je izvorna bila slatka.
Dakle, seme za iduću sezonu je uzeto iz slatke paprike, ali se zbog unakrsnog oprašivanja sa ljutom može dogoditi da će ta slatka iduće godine dati ljutu.

Treba napomenuti da ovakav ishod nije neizbežan ili uobičajen svaki put kad se slatke i ljute paprike gaje u blizini jedna druge.

Genetika igra ulogu
Pored ovoga razloga, može biti reč i o genetskoj nestabilnosti što znači da se karakteristike ploda mogu promeniti u narednim generacijama. Povremeno se mogu dogoditi i mutacije koje su retke, ali mogu dovesti do neočekivanih rezultata, uključujući promenu ukusa. 

Naravno, prisutan je i ljudski faktor - greška tokom označavanja semena ili sadnica.

Kod paprika dodatnu ljutinu mogu pospešiti ekstremni uslovi uzgoja, poput visokih temperatura, suše ili nedostatka hranjivih supstanici, pišu Nezavisne novine.

Osim kod paprika, unakrsno oprašivanje se događa i kod drugih biljaka.

Cvet kukuruza oprašuje vetar pa ako je na jednom polju posejno više vrsta, može doći do međusobnog oprašivanja.

Ovome su sklone i krastavci, bundeve, tikvice, lubenice, dinje, naročitu ako se različite sorte uzgajaju blizu jedna drugoj.

Kako spriječiti unakrsno oprašivanje?

Kako biste smanjili rizik od unakrsnog oprašivanja, preporučuje se uzgajanje slatkih i ljutih paprika (ili drugih biljaka iste vrste) na većoj udaljenosti.  Takođe, biranje stabilnih sorti i osiguravanje optimalnih uslova uzgoja može pomoći u održavanju željenih karakteristika plodova. 

Pojava se može sprečiti tako što se preko cveta stavi malu vrećicu od fine tkanine ili mrežice. Ona će sprečiti insekte i vetar u prenošenju polena sa drugih biljaka. Nakon što se zametne plod, možete vrećica se može skloniti.

Ako želite biti sigurni da je cvet oprašen, možete pomoću mekane četkice ručno preneti polen s prašnika na tučak, a nakon toga postaviti vrećicu.

 

Agroinfo.rs/T02S

Šta se dogodilo: Posadili ste slatku, a berete ljutu papriku?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.

Uskoro se očekuje početak setve krompira namenjenog za jesenju proizvodnju usled čega je potrebno sprovesti preventivne mere kako bi proizvodnja bila uspešna.

Najveće količine zelene salate iz Južnog Pomoravlja izvezu se u Poljsku i Rumuniju, a razlog tome je što je nema u dovoljnim količinama u zemljama u okruženju.

Svi oni koji se bave proizvodnjom u toku jeseni i zime u zaštićenim uslovima, nakon skidanja glavnog useva u plasteniku u ovom periodu, slobodne površine mogu iskoristiti za sadnju nekih kultura koje odlikuje kraći period vegetacije.

Srbija je izuzetno plodna, a nisu retki slučajevi koji pokazuju da kod nas mogu uspevati i kulture koje nisu strogo specifične za ovo podneblje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета