Kako da odaberete najslađu i najsočniju lubenicu

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Svako ima neke svoje metode da proceni koja je najslađa, od kuckanja, lupkanja, preko procene boje, veličine, oblika peteljke...

Jedna od najvećih dilema tokom vrelih letnih dana je koju lubenicu sa gomile izabrati i koja je najslađa. Lubenica je dobra, jer pomaže u detoksikaciji organizma, podmlađuje kožu, umanjuje tamne krugove ispod očiju, održava zdrav krvni pritisak, ubrzava metabolizam.  Potrebno je samo da obratite pažnju na deo lubenice koji je često zanemaren. Izbegavajte lubenice koje imaju mekanu koru i birajte one koje su teške, a posebno obratite pažnju na boju oko peteljke. Mesto gdje je lubenica bila povezana sa svojim lišćem dok je rasla može da vam kaže dosta toga o zrelosti lubenice i tome da li je ona spremna za jelo ili je zelena.

Tražite čvrstu i simetričnu lubenicu bez ogrebotina, udubljenja ili ispupčenja. Uzrok ispupčenja i udubljenja na lubenici mogao je nastati ako biljka nije imala dovoljno sunca ili dovoljno vode. Zato se može dogoditi da baš ta ne bude dovoljno sočna. Zrele lubenice imaju mat zelenu boju. Dok one koje se presijavaju verovatno nisu dovoljno zrele. Zato, uvek birajte onu lubenicu čija je peteljka najpribližnija boji putera.

Zrela lubenica je mnogo teža od one koja još nije sazrela. Dodatna težina je odličan indikator da je lubenica puna vode, ali i ukusa. Uzmite za poređenje nekoliko lubenica iste veličine i kupite onu najtežu.

Mnogo ljubitelja lubenica se kune i u ovaj trik: kucnite koru lubenice i proučite zvuk – dubok, ali prazan zvuk znači da je lubenica spremna za jelo.

Izvor:krstarica.com

Kako da odaberete najslađu i najsočniju lubenicu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ovakve situacije nisu retkost a imaju jednostavno rešenje

Na Veletržnici Beograd, u toku prethodne nedelje, stigle su lubenice.

Njihovi prinosi se kreću od 10 do 15 tona, a najteža lubenica im je imala čak 24 kilograma

Odrežite dno lubenice da bi stajala stabilno, a zatim je prepolovite kako je pokazano u videu, otprilike nešto iznad polovine. Potom kašikom izvadite meso lubenice

Ova salata je osvežavajuća i potpuno drugačijeg ukusa od onoga na šta smo navikli. Priprema se za 15 minuta, a njome možete poslužiti 4 osobe.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета