Како сачувати поврће зими
Foto:Pixabay
Čuvanje povrća preko zime u kućnim uslovima zahteva malo truda, ali postoje proverene metode koje se prenose sa generacije na generaciju.
Коренасто поврће, као што је шаргарепа, першун, пашканат, цвекла, добро је чувати у песку, пиљевини или тресету јер се на тај начин одржава потребна влажност како поврће не би увенуло и смежурало се. У сандук треба насути песка на дно, потом сложити поврће и прекрити поново слојем песка. Сандук треба чувати на хладном месту где је температура између 0 и 7⁰Ц.
Шаргарепа се може чувати и у пластичним врећама. Пробрану, здраву шаргарепу треба сложити у пластичну врећу на којој су избушене рупе пречника 5 мм. Рупе је потребно избушити на једнакој раздаљини од приближно 10 цм да би се обезбедио проток ваздуха и спречила појава кондензације.
Још један практичан начин за чување шаргарепе и першуна је да се шаргарепа и корен першуна очисте и самељу на машини за месо или у некој другој сецкалици. Може се додати и пашканат и першунов лист па се у већој посуди промеша са кухињском соли у размери: на 1 кг соли – 2 кг млевеног поврћа. Тако спремљену смесу треба ставити у теглице, затворити поклопцем и користити приликом кувања. Није потребно додавати конзерванс јер со чува намирнице од кварења
Кромпир је добро чувати у рупичастим врећама или у сандуцима, али је важно да не смрзне. Најбоље је да температура буде између 5 и 10⁰Ц, као и код складиштења бундеве.
И бели лук је добро сачувати од смрзавања. Он се чува уплетен у венце или у рупичастим врећама на местима где постоји циркулација ваздуха, односно промаја.
Црни лук се исто чува на промаји у врећама са рупама, најбоље на температури између 1 и 2⁰Ц али му смрзавање не смета.
Пасуљ је најлакше складиштити и чувати преко зиме јер је довољно да буде смештен на сувом месту. Чува се у јутеним или платненим врећама, а у вреће се стављају листови ораха да се не би појавио жижак. Из истог разлога пасуљ се може на неколико дана ставити у замрзивач.
Мак се чува у платненим врећама и, пре складиштења на суво и прозрачно место, треба га држати неколико дана у замрзивачу.
Купус се за зиму кисели. Али у главицама, у свежем стању, може се добро сачувати тако што се очишћене главице, свака засебно, умотају у новински папир и сложе у картонску кутију, са кореном надоле.
За све врсте поврћа је основно да се за одлагање бирају само здрави и неоштећени плодови, а ако се примети појава труљења, то поврће треба уклонити да се не би заразило и остало, здраво поврће.
Izvor:agromedija.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Jedna od najzdravijih i najjeftinijih namirnica biće nam dostupna cele jeseni, a izvanredan je dodatak svakom ručku.
U jeku turističke sezone, otkupljivači su prestali da kupuju paprike i krastavce od povrtara sa područja Virovitice.
Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.
Na području naše zemlje trenutno je u toku proizvodnja rasada paradajza, krastavaca, kupusnjača, paprike i drugog povrća.
Saznaće te ali i naučiti nešto novo i zanimljivo o biljkama koje verovatno niste znali...
Pašteta od povrća, posebno ako je sami pravite, sjajan je izbor za zdrav početak dana i prvi jutarnji obrok.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета