Tone paprika, krastavaca i kupusa bačeno zbog niskih otkupnih cena

Foto:freepik

Foto:freepik

U jeku turističke sezone, otkupljivači su prestali da kupuju paprike i krastavce od povrtara sa područja Virovitice.

Zbog toga su bili prinuđeni da tone ovog povrća zaoru u zemlju. Domaći uzgajivači ističu da je osim nesređenog tržišta kriv i uvoz iz trećih zemalja van Evropske unije, prenosi HRT.

Porodica Vedriš iz Starog Gradca do sada je bacila više od deset tona paprike i krastavca. 

Otkupljivači se dogovorili da obustave otkup
– Otkupljivači su pristali da obustave otkup, svi. Cena je bila preniska, a dok je otkup bio otvoren, cena je bila 20 centi, a naši dnevni troškovi prelaze tih 20 centi po kilogramu da bismo uopšte mogli da živimo profitabilno. Zato je tu gde jeste jer je bilo dosta uvezene robe iz Srbije i Albanije – rekao je Marin Vedriš iz Starog Gradca, piše „Kurir Biznis“.

I Ivan Počepan, mladi agronom iz Starog Gradca, baca brojne paprike koje je sa oduševljenjem uzgajao.

– Tržište je toliko neregulisano, nekontrolisano da mi po toj ceni ne vredi da pakujem tu robu. Jeftinije mi je da ga samo bacim na zemlju. Tužno je jer se ulagalo u plastenike i tehnologiju – naglasio je on.

Žale se i drugi proizvođači povrća.
– Otkupljivači prave nekakve ugovore. Međutim, ovi ugovori važe samo dok roba ide, uzimaju, kad roba ne ide, vi ste sami. Tako je i sa paprikom, krastavcima, zelenilom. Ljudi su orali – rekao je Vladimir Počepan iz Rogovca.

Godišnje uvozimo 270 miliona evra povrća
– Imali smo prolećni kupus koji smo, nažalost, preorali zbog niske otkupne cene i nedostatka potražnje za proizvodom – rekao je Saša Sever iz Starog Gradca.

– Prodali smo, ali bolje da ne radimo. Prodali smo po 20 centi, ali dok plaćate radnike, navodnjavanje, dodatke – nema vas – dodao je Zoran Novak iz Rogovca.

Mnogi se žale da ne mogu da sklope sigurne ugovore sa otkupljivačima dok god ne uvezemo povrća za 270 miliona evra.

Agroinfo.rs/B10S

Tone paprika, krastavaca i kupusa bačeno zbog niskih otkupnih cena

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Povrtari na području opštine Žabalj u južnoj Bačkoj već desetak dana beru krastavce kornišone, što je za tri sedmice ranije nego proteklih godina. Velike vrućine doprinele su da povrće pre dospe nego uobičajeno.

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Ukoliko vam je na pamet palo da bi bilo dobro napraviti čokoladu sa čvarcima, sada imate jedinstvenu prililku da tako nešto i probate.

Na području naše zemlje trenutno je u toku proizvodnja rasada paradajza, krastavaca, kupusnjača, paprike i drugog povrća.

Saznaće te ali i naučiti nešto novo i zanimljivo o biljkama koje verovatno niste znali...

Vlada Hrvatske zamrzla je cene goriva na 30 dana, kako bi smanjila udar porasta cena energenata na građane.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета