Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Karda je višegodišnja biljka s dubokim, razgranatim korenom i lancetastim (dlakavim i bodljikavim) lišćem koje čini rozetu.

Karda ( Cynara cardunculus ) je poznata i kao divlja artičoka ili španska artičoka i najčešće se koristi kao začin ili se konzumira kao lisnato povrće. 

Minimalna temperatura rasta karde iznosi 7 – 8 °C, a optimalna 16 – 18 °C. Biljka može podneti blage niske temperature ispod 0 °C. Za vreme letnjih suša i visokih temperatura bez navodnjavanja ulazi u mirovanje. U to vreme potrebno je navodanjavati svaka 2 nedelje sa po 400 – 500 m3 vode/ha. Najbolje uspeva na dubokim, strukturnim i provetrenim zemljištima. 

Stabiljka karde je uspravna i može dostići visinu do jednog metra, a kod pojedinih sorti može biti i viša. Listovi ove biljke su perasti i mogu biti dugi do 50 cm. Listovi su nazubljeni, bodljikavi na krajevima i delovima sa širokim mesnatim žilicama. Ljubičasti cvetovi su rastu u vidu cvasti. Seme španske artičoke je krupno, prošarano mrežicama i ima tvrdi omotač. Hiljadu semenki karde može imati težinu oko 30 grama, a mogu klijati čitavih 7 godina.

Vekovima unazad se karda gaji u zapadnim delovima Srednozemnog mora. Od tada pa do danas su se razvile mnoge vrste ove biljke. Najpoznatije jestive sorte su turska karda i tzv. Slonova kost. One imaju više stabiljke od divlje artičoke, koje mogu dostići i do 2 m visine i konzumiraju se kao lisnato povrće. Takođe, imaju i veće jestive pupoljke. Ove dve sorte imaju manje bodlji, a listovi su im deblji. Listovi karde su bogati karotenom, šećerima, mineralnim solima, vitaminom C, itd. Karda je dobar izvor i tiamina (vitamin B1), niacina (vitamin B3), pantotenske kiseline (vitamin B5), vitamina B6, folne kiseline (vitamin B9), magnezijuma, gvožđa, mangana, cinka, fosfora, itd.

Setva  karde
Karda se može uzgajati kao jednogodišnja ili višegodišnja kultura, i to iz semena, zelenih reznica, ukorenjenih reznica sa spavajućim pupoljcima ili delenjem busena. Ako se gaji iz semena, seje se u martu ili aprilu na međuredni razmak 120 cm i 30 – 40 cm u redu, na 3 – 5 cm dubine s 2 – 3 kg semena/ha.

Berba i skladištenje karde
Od setve ili prolećne sadnje do berbe treba 6 – 9 meseci. Tri do četiri nedelje pre planirane berbe karda se izbeljuje. Najstariji način je da se biljke zagrnu zemljom do 2/3 visine ili se rozete omotaju crnom PE folijom, tako da 1/3 vrhova lišća ostane slobodna. Bere se samo unutarnji deo biljke. Taj deo prema trgovačkim normama teži 1,5 – 3 kg, a ima 9 – 14 listova.

Od ubrane rozete prekrate se vrhovi lišća, rozeta veže kanapom ili gumicom, a više njih veže se u snopove za prevoz. Mogu se pakovati u odgovarajuće kutije ili gajbice. U hladnjači na 0 °C i 90 – 95 % relativne vlage vazduha može se održati do 2 meseca.

Karda se često gaji i zbog svog privlačnog izgleda. U zadnje vreme se ova egzotična bodljikava biljka gaji i zbog toga što se sve češće koristi u proizvodnji biogoriva. Kada se konzumira kao povrće, onda ova biljka može brzo utoliti glad, a pritom ne spada u kalorične biljke. Karda može normalizovati krvni pritisak i deluje kao antioksidant. Pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, a takođe je poznato da snižava holesterol.

Izvor:agroklub.rs

Karda neodoljivo povrće

Komentari

Amoxicilina Penamox Best Website With Free Shipping [url=https://buycialikonline.com]cialis cost[/url]

Real Secure Ordering Fluoxetine Website Visa Accepted Pharmacy stromectol merck Cialis 20mg Filmtabletten Import Reimport

stromectol 6mg Propecia Effects High Blood Pressure

Table 4 Impact of patient-characteristics and comorbidities on EF and treatment-satisfaction during tadalafil OaD treatment N 778; MMRM real cialis online

Thus the Department IVB4 had nothing to do with this at all buying cialis generic

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedna od najzdravijih i najjeftinijih namirnica biće nam dostupna cele jeseni, a izvanredan je dodatak svakom ručku.

U jeku turističke sezone, otkupljivači su prestali da kupuju paprike i krastavce od povrtara sa područja Virovitice.

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Na području naše zemlje trenutno je u toku proizvodnja rasada paradajza, krastavaca, kupusnjača, paprike i drugog povrća.

Saznaće te ali i naučiti nešto novo i zanimljivo o biljkama koje verovatno niste znali...

Pašteta od povrća, posebno ako je sami pravite, sjajan je izbor za zdrav početak dana i prvi jutarnji obrok.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета