Zvali su ga 'otrovnom jabukom' i mislili da izaziva SMRT!
Foto: Pixabay
Paradajz je jedna od najčešće korišćenih biljnih vrsta na svetu, veoma je zdrav i ima široku primenu. Međutim, kada se pojavio, Evropljani su se veoma plašili ovog povrća za koje su milsili da je otrovno nazivajući ga "otrovna jabuka".
Iako botanički spada u voće jer se klasifikuje kao bobica, paradajz se najčešće koristi kao povrće tj. garnir. Masovno se koristi u svežem ili prerađenom stanju, u različitim jelima, sosevima, salatama i pićima. Međutim, paradajz nije bio omiljen kada se pojavio na tlu Evrope krajem 1700-ih godina. Čak je smatran biljkom koja daje otrovne plodove, a evo i zašto.
Pretpostavke da je paradajz otrovan poteklo je od toga što su se neke aristokrate razbolele i umrle nakon što su ga konzumirali. Međutim, stvarni krivac ove situacije su kositrene ploče koje su imale visok sadržaj olova, a na kojima su bogati Evropljani večerali. Ovo je zapravo dovelo do trovanja olovom i smrtnog ishoda.
Još jedan razlog zašto su se paradajza plašili u Evropi je taj što je klasifikovan kao smrtonosna biljka koja dolazi iz otrovne porodice biljaka solanaceae koje sadrže toksine zvane tropan alkaloidi. Dakle, do kasnih 1800-ih, paradajz se uzgajao isključivo u ukrasne svrhe u baštama, a ne za jelo.
Na kraju, paradajz je postao poznat kao jestivo voće u mnogim regionima, ali Sjedinjene Američke Države još uvek nisu bile potpuno uverene, pa su u 18. i početkom 19. veka i dalje bila podeljena mišljenja oko toga da li ga treba jesti ili ne.
Davne 1822. godine stotine recepata za paradajz pojavile su se u lokalnim časopisima i novinama, iako su postojali strahovi i glasine o potencijalnom otrovu u biljci. 1830-ih pojavila se nova briga u obliku štetočina ove biljne vrste, a to su crvi koji su napadali paradajz, a koji su dodatno plašili stanovništvo.
Zahvaljujući istraživanjima i savremenoj tehnologiji, naučnici koji su proučavali paradajz su na videlo izneli činjenice i sada se na njega gleda kao na jestivo i svestrano voće, tj. povrće koje se može koristiti u brojnim jelima.
Agroinfo.rs/agriculture.com.ph
Komentari
Subsequently, the activated vascular COX 2 leads to the elevated permeability, proliferation, and morphogenesis of vasculatures is generic cialis available
[url=https://antibioticsop.com/myambutol.html]myambutol 400 mg tab[/url]
[url=https://citalopram.download/]citalopram cost canada[/url]
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Ovakve situacije nisu retkost a imaju jednostavno rešenje
Skorpije su zanimljive životinje ali većina ljudi ne zna puno o njima. Evo nekih činjenica koje možda niste znali o ovim životinjama. kul
Kada kupujete povrće i voće na pijaci, većina prodavaca će vas ubeđivati da su njihovi proizvodi 100 odsto organski, da su gajeni bez dodavanja hemikalija, pesticida i raznih štetnih sredstava.
Ova salata je osvežavajuća i potpuno drugačijeg ukusa od onoga na šta smo navikli. Priprema se za 15 minuta, a njome možete poslužiti 4 osobe.
Opadanje cvetova paradajza je učestali problem koji prati mnoge sadnice ove biljne vrste. Uzročnika je više, a najčešći su previsoke ili niske temperature.
Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета