Zvali su ga 'otrovnom jabukom' i mislili da izaziva SMRT!

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Paradajz je jedna od najčešće korišćenih biljnih vrsta na svetu, veoma je zdrav i ima široku primenu. Međutim, kada se pojavio, Evropljani su se veoma plašili ovog povrća za koje su milsili da je otrovno nazivajući ga "otrovna jabuka".

Iako botanički spada u voće jer se klasifikuje kao bobica, paradajz se najčešće koristi kao povrće tj. garnir. Masovno se koristi u svežem ili prerađenom stanju, u različitim jelima, sosevima, salatama i pićima. Međutim, paradajz nije bio omiljen kada se pojavio na tlu Evrope krajem 1700-ih godina. Čak je smatran biljkom koja daje otrovne plodove, a evo i zašto.

Pretpostavke da je paradajz otrovan poteklo je od toga što su se neke aristokrate razbolele i umrle nakon što su ga konzumirali. Međutim, stvarni krivac ove situacije su kositrene ploče koje su imale visok sadržaj olova, a na kojima su bogati Evropljani večerali. Ovo je zapravo dovelo do trovanja olovom i smrtnog ishoda.

Još jedan razlog zašto su se paradajza plašili u Evropi je taj što je klasifikovan kao smrtonosna biljka koja dolazi iz otrovne porodice biljaka solanaceae koje sadrže toksine zvane tropan alkaloidi. Dakle, do kasnih 1800-ih, paradajz se uzgajao isključivo u ukrasne svrhe u baštama, a ne za jelo.

Na kraju, paradajz je postao poznat kao jestivo voće u mnogim regionima, ali Sjedinjene Američke Države još uvek nisu bile potpuno uverene, pa su u 18. i početkom 19. veka i dalje bila podeljena mišljenja oko toga da li ga treba jesti ili ne.

Davne 1822. godine stotine recepata za paradajz pojavile su se u lokalnim časopisima i novinama, iako su postojali strahovi i glasine o potencijalnom otrovu u biljci. 1830-ih pojavila se nova briga u obliku štetočina ove biljne vrste, a to su crvi koji su napadali paradajz, a koji su dodatno plašili stanovništvo.

Zahvaljujući istraživanjima i savremenoj tehnologiji, naučnici koji su proučavali paradajz su na videlo izneli činjenice i sada se na njega gleda kao na jestivo i svestrano voće, tj. povrće koje se može koristiti u brojnim jelima.

Agroinfo.rs/agriculture.com.ph

Zvali su ga 'otrovnom jabukom' i mislili da izaziva SMRT!

Komentari

Subsequently, the activated vascular COX 2 leads to the elevated permeability, proliferation, and morphogenesis of vasculatures is generic cialis available

[url=https://antibioticsop.com/myambutol.html]myambutol 400 mg tab[/url]

[url=https://citalopram.download/]citalopram cost canada[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ovakve situacije nisu retkost a imaju jednostavno rešenje

Skorpije su zanimljive životinje ali većina ljudi ne zna puno o njima. Evo nekih činjenica koje možda niste znali o ovim životinjama. kul

Kada kupujete povrće i voće na pijaci, većina prodavaca će vas ubeđivati da su njihovi proizvodi 100 odsto organski, da su gajeni bez dodavanja hemikalija, pesticida i raznih štetnih sredstava.

Ova salata je osvežavajuća i potpuno drugačijeg ukusa od onoga na šta smo navikli. Priprema se za 15 minuta, a njome možete poslužiti 4 osobe.

Opadanje cvetova paradajza je učestali problem koji prati mnoge sadnice ove biljne vrste. Uzročnika je više, a najčešći su previsoke ili niske temperature.

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета