Foto: Print screen youtube

Foto: Print screen youtube

Sabljarka je imenovana po svom šiljatom, ravom kljunu, koji podseća na sablju. Ova vrsta živi u svim okeanima, u umerenim i toplijim predelima, a ponekad zađe i u hladne vode.

Sabljarka /Xiphias gladius/ predstavlja ribu grabljivicu  koja je posebno popularna zbog svog specifičnog izgleda. Zanimljivo je da gornja čeljust ove ribe obuhvata jednu trećinu dužine njenog tela. Stariji predstavnici ove vrste nemaju zube. Može narasti i do 4.5 m i može dostići i težinu do 650 kg. Sabljarka ima izduženo telo i duga peraja. Leđni deo joj je crne ili plave, aneretko bude i tamnobraon boje. Kod nekih vrsta leđa mogu biti različitih nijansi. Stomačni deo sabljarke je srebrne ili bele boje.

Hrani se malim ribama, poput inćuna. Takođe se može hraniti i skušom, hekom, oslićem, sardinom, lignjama i hobotnicom. Ova vrsta ribe se smatra najbržom na svetu - može imati brzinu i do 130 km po času.
Ova riba je poznata po svojim velikim skokovima iznad vode. Njena druga poznata osobina jeste da brzo menja boju tela. Pokazalo se da kada je sabljarka uzbuđena, ona postaje poput platna sa raznim bojama. Ovakvim procesima upravlja nervni sistem. Sa druge strane, ova njena osobina pomaže sabljarki da laške uhvati plen. Sabljarka se mresti pomoću ikre, koja pliva u vodi. Ribe izbacuju zrna u otkrivenim delovima vodenog basena. Zrn aikre su uglavnom prečnika od 1.5 do 1.8 mm. Najkasnije do tri dana se pojavljuju mali crvi dužine od 4-5 mm. Oni su veoma halapljivi, dobro se hrane i brzo rastu.

Pecanje sabljarke je veoma zahtevno i ne preporučuje se za one koji nemaju dovoljno iskustva. Za te svrhe se koriste specijalne udice i čekrk, jer je sabljarka veoma brza i borbena riba. Ribarima su potrebne debele rukavice, budući da mlađi predstavnici ove vrste imaju veoma oštru gornju čeljust, a i sama riba je agresivna i savitljiva. Koriste se i veštački mamci, koji se mogu naći u specijalizovanim radnjama. 

Od ove ribe se prave odlični fileti, koj se peku na roštilju ili u rerni. Pohovana sabljarka je takođe veoma ukusna. Ova riba je dobra i za dimljenje, ali i za mariniranje. Odlično se se slaže sa patlidžanom, krompirom, šargarepom, lukom i paradajzom. Njeno meso bogato veoma korisnim materijama. Ono sadrži i najvažnije esencijalne aminokiseline i minerale. Konzumiranje sabljarke utiče celokupno na organizam i najviše se preporučuje tokom hladnih meseci.

Izvor:bonapeti.rs

Sabljarka riba vrlo ukusnog mesa

Komentari

[url=https://buycialikonline.com]cialis 5mg[/url] Zithromax 1000

Nebenwirkungen Von Viagra 100mg can you buy stromectol over the counter Amoxicillin Tempature Rise

Celexa Online Cheap order stromectol online Kamagra Achat 100 Mg

Stendra Avanafil Erectile Dysfunction Cash Delivery In Internet Aylesbury Vale ivermectin tablets online Purchase Generic Clobetasol Real No Prescription Next Day Delivery

9 and Clinical Pharmacology 12 cialis generic best price

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Uoči Vaskršnjih praznika JVP "Vode Vojvodine" u pojačanim kontrolama ribolovnih voda zaplenile su čak 11 kilometara nelegalno postavljenih mreža.

Pozivaju se svi zainteresovani dobrovoljci koji žele da postanu ribočuvari volonteri i time doprinesu očuvanju ribljeg fonda na našim ribolovnim vodama, da preuzmu Priručnik ribočuvar-volonter koji će služiti za polaganje testa za tu namenu.

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u decembru 2021. godine, u odnosu na isti mesec 2020. godine, povećane su za 29,1%, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Riba je vrlo zdrava, ali je vreme njenog čuvanja dosta kraće od mesa toplokrvnih životinja. Ovome u značajnoj meri doprinosi velika količina vode u ribi, a u tom mislu je vrlo značajno razlikovati svežu od ribe koja nije pogodna za ishranu.

Cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva povećane su u oktobru ove godine za 38,1 odsto u odnosu na isti period lane.

Ne čudi činjenica da je proizvodnja ribe u ovoj godini smanjena u odnosu na prošlu za oko 30 odsto, s obzirom na to da su površine pod ribnjacima sa 12.000-15.000 hektara smanjene na nešto ispod 5.000 hektara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета