TERPAN (Amiurus nebulosus): Veliki proždrljivac čije meso je veoma ukusno

Foto:Printscreen

Foto:Printscreen

Terpan je prenet u evropske vode sredinom osamdesetih godina prošlog veka iz svoje prapostojbine, Severne Amerike. Terpan naseljava sve nizijske vode dunavskog sliva.

Najradije nastanjuje mirnije vode, posebno stajaće, kao sto su bare, kanali, mrtvaje. U brzim tekućim vodama je izuzetno redak. Terpan je riba koja živi u jatima koja sadrže jedinke istog uzrasta. Izgled mu je: Tamno braon je boje, sa zelenim, ljubičastim ili bronzanim odsjajem. Nalik je somu, nema krljušti a koža mu je sluzava. Ima zdepasto telo i široku glavu. Na leđnom peraju ima jednu oštru bodlju i još dve na bočnim perajima čiji ubodi mogu da izazovu prilično jake bolove koji potraju i nekoliko sati. Zovu ga još: abisinac, američki patuljasti somić, cvergl, terpan, bulec, terpeš, šuća, manjov. Mresti se od maja do juna, pri čemu polno zrele ženke izbacuju relativno velik broj jaja.

Terpan svojim razmnožavanjem ugrožava populaciju ostalih ribljih vrsta, pogotovo što on jede ikru drugih vrsta u vreme njene inkubacije i što, kao grabljivica, jede i tek izleglu mlađ drugih vrsta, pa ga neki ribolovni stručnjaci svrstavaju u riblji korov. Napada i guta sve mamce biljnog i životinjskog porekla koji se nađu na udici: hleb, valjak, žito, grašak, kukuruz, sve vrste glista, crviće, pijavice, sitnije žive ili mrtve ribice, parčiće ribica. Zimu provodi kao i njegov veliki sabrat som. Budi se čim temperatura vode počne znatnije da raste, a to je kod nas druga polovina marta. Posle zimskog razdoblja aktivno jede, ali nije uvek lako pronaći mesta na kojima boravi.

Peca se na plovak ili dubinskom metodom. Dubinski metod se obavezno primenjuje na tekućoj vodi,a na mirnim vodama je daleko pogodniji metod pecanja na plovak. Debljina najlona je u granicama 0,20 - 0,30mm, najbolje 0,25 - 0,27mm. Udice su broj 8-6, blik nije naročito bitan, bitno je da budu dobro naoštrene. Kod pecanja dubinskom metodom, mogu se vezati dve udice; jedna ispod, a druga iznad olova. 

Meso mu je veoma ukusno, od njega se može pripremiti više ukusnih jela. Posebno je dobra riblja čorba. Osim toga, terpan je zanimljiv i kao riba koja često grize i u vreme kada druge vrste to ne čine .

Izvor:postarsombor.rs

 

 

TERPAN (Amiurus nebulosus): Veliki proždrljivac čije meso je veoma ukusno

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета