Saznajte značenje i koristi INTUITIVNE ISHRANE!!
Foto: unsplash.com
U moru dijeta, koje obećavaju kule i gradove, veliki je broj onih koje na kraju razočaraju svoje korisnike. Intuitivna ishrana je pravac koji tek odnedavno stiče popularnost.
To je način ishrane potpuno suprotan dijetama, čak se može nazvati i antidijetom, ali nutricionisti kažu da ona zaista može da vam pomogne da unapredite kvalitet svog života.
Mi smo se rodili sa znanjem kako da jedemo. Intuitivna ishrana nas ponovo povezuje sa tom urođenom sposobnošću. Zasnovana je na ideji "svesnog postupanja", ili, jednostavnije rečeno, povezanosti i reagovanja na fizičke osete u organizmu. Da li vam vaš organizam u ovom trenutku kaže da treba da nešto gricnete? Ili da pojedete pun obrok? Ili kiflu? Ili salatu? Jednostavno - jedete kada osećate da ste gladni, i prestajete kada ste siti - bez obzira koliko vam je ostalo na tanjiru. To, takođe, nije povezano ni sa kojim posebnim periodom dana - mnogi ljudi jedu "kad je vreme" i čekaju da opet jedu "kad za to dođe vreme" - to je suprotno principu intuitivne ishrane. Isto tako, suprotno tom principu je da jedete ili ne jedete nešto zato što ste to jeli juče, ili zato što to jedu vaše kolege, prijatelji ili članovi porodice.
Ukratko, moglo bi se reći da je intuitivna ishrana praksa u kojoj ponovo počinjemo (ili se ponovo učimo) da slušamo signale sopstvenog organizma kad biramo šta i kada ćemo jesti, umesto da se upravljamo prema spoljašnjim uputstvima - što čine svi oni koji slede ovu ili onu dijetu.
Mnogi ljudi izgube zdravu orijentaciju u moru zabrana i preporuka koje razni sistemi dijeta nude. Umesto da se oslanjaju na zdrav, intuitivni osećaj, oni počinju da razmišljaju: "Da li će ovo da me izleči? Da li će ovo da mi škodi? Da li ću od ovoga da se ugojim?" Nažalost, nemoguće je da to znamo čisto mentalno, na osnovu promišljanja. Intuitivna ishrana je put oslanjanja na sebe - na sopstvene urođene sposobnosti da razlikujemo šta je dobro, a šta nije dobro za sve nas - a ne postoji čovek koji nema tu sposobnost, jer se svi sa njome rađamo.
Nekoliko istraživanja je ispitalo kako intuitivna ishrana utiče na one koji je praktikuju. Na primer, pregled 24 istraživanja obavljenih između 2006. i 2015., uglavnom na studentima, objavljen u časopisu Appetite, pokazao je da je "intuitivna ishrana povezana sa manje poremećaja u ishrani, pozitivnijom slikom o sopstvenom telu i boljim emocionalnim funkcionisanjem". I druga proučavanja podržavaju ideju da je intuitivna ishrana dobar način; na primer, istraživanje objavljeno 2013. u časopisu Public Health Nutrition je posebno istaklo da je intuitivna ishrana povezana sa "većom psihološkom dobrobiti, zdravijim načinom ishrane i stabilnijom telesnom težinom".
Za osobe koje su svoje shvatanja o ishrani zasnovale na različitim sistemima ishrane ili dijetama, može biti stresno da odbace ograničenja i pravila na koja su navikli da ih koriste u ishrani. Isto tako, oni se plaše da će se ugojiti. Međutim, u intuitivnoj ishrani je bitno da mi zaista ne znamo kako će naše telo reagovati - to jedino zna samo naše telo. Svi mi imamo genetski kod oblika, veličine, mase i težine koje je priroda namenila specifično našem organizmu. Dakle, to što ćemo početi da se hranimo u skladu sa signalima koje nam šalje naš organizam ne mora da uopšte da znači da ćemo smršati - jer to našem organizmu možda i nije potrebno. Matematički postavljene skale težine i opsega su samo teorije, a prave potrebe našeg organizma su stvarnost - stvarnost našeg fizičkog postojanja.
Isto tako, u ovakvom pristupu ljude plaši pomisao da će, ukoliko se okanu pravila i ograničenja u ishrani, početi da jedu npr. čokoladu, krofne i sladoled po ceo dan. Autorke knjige o intuitivnoj ishrani kažu sledeće: ukoliko ste sebe dugo vremena žestoko ograničavali u pogledu toga šta smete da jedete, kada to naglo popustite, možda ćete navaliti na hranu koju ste nekad branili sebi; ali ukoliko imate pošten, svestan i zdrav odnos prema jelu, vremenom će se to samo od sebe normalizovati. Kad možete da jedete šta hoćete, nema više "privlačnosti zabranjenog" i najverovatnije je da nećete hteti da jedete "džank hranu" po ceo dan - prenose zdravahrana.com.
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Osnovni mikronutrijenti neopodni organizmu za normalno funkcionisanje su ugljeni hidrati, proteini i masti. Masti, kako biljnog, tako i životinjskog porekla su važne, jer bez njih ne bi mogao da se odvija niz funkcija u organizmu. Postoje različite vrste masti, a transmasti su najopasnije, zato ih treba izbegavati.
Zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima, lanenog semena vašoj svakodnevnoj ishrani, može imati dosta pozitivnih efekata na organizam.
Jaja subogata proteinima. Svako jaje sadrži 6,28 g proteina, vitamine A, B2, B12, B5, D i E.
Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.
Monika Beluči i dan danas važi za jednu od najlepših žena na svetu koja uvek ima perfektnu liniju. Danas vam otkrivamo njen plan ishrane koji je zapravo vrlo jednostavan.
Dijeta koja potiče iz Velike Britanije, a postala je veoma popularna u Hollywoodu, naziva se još i M-Plan, a zahvaljujući njoj već su smršavile Kelly Osbourne i Katy Perry.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета