Recepti sa lukom – par slanih obroka za oduševljenje čula
Foto:unsplash.com
Savršeno kao prilog uz recepte za meso i žitarice, ova jela od luka su lagana, ukusna i laka za pravljenje.
Nikada ne verujte receptu koji tvrdi da luk može da omekša za tri minuta; zahtevaju sporo, nežno kuvanje. Najbolje stvari uvek vredi čekati.
Pečeni beli luk
Glavica belog luka se podeli na čenove. Ređaju se na ugrejanu ploču. Nekoliko puta se okreću sa svih strana. Predjelo i prilog, najviše ide uz prženu ili pohovanu džigericu.
Umaci od luka
Ovi sosovi su idealni za druženje sa prijateljima. U njih možete umočiti čips ili pomfrit . Možete ga poslužiti i uz meso, a sama priprema će vam oduzeti samo nekoliko minuta. Trebaće vam jedna šolja pavlake, jedan mali luk, so, biber, crvena paprika i peršun. Luk narendajte na rende i pomešajte sa kremom. Iseckajte peršun, pa posolite, pobiberite i crvenu papriku, dodajte kajmak i crni luk, pa sedite i uživajte.
Jelo od belog i crnog luka
Sastojci
600 grama telećeg mesa bez kostiju
600 grama crnog luka
6 glavica belog luka
2 kašike ulja
so, biber, sirće
Priprema
Odabrati manje glavice belog i crnog luka, pa meso iseći na komade veličine jedne glavice luka. Crni luk oljuštiti, oprati i ostaviti celu glavicu. Glavicu belog luka očistiti od spoljne opne, oprati je i ostaviti celu. Uzeti zemljani ili tučani sud pa ređati u krug: komad mesa, crni luk, meso, beli luk i tako redom dok se sav materijal ne utroši.
Posoliti, staviti 5-6 zrna bibera, poprskati uljem, naliti vodom i šoljicom sirćeta. Voda treba da pokrije luk i meso. Sud dobro poklopiti - vezati folijom ili pregament papirom. Kuvati na sasvim tihoj vatri i ne otvarati pre zaršetka kuvanja.
SALATA od crvenog luka,pšeničnih bobica, sočiva I naras a kozijim sirom
2 kašike maslinovog ulja
2 velika crvena luka, oljuštena i sitno isečena
So i sveže mleveni crni biber
1 kašičica semena korijandera
200 g pšeničnih bobica ili zrna
120 g sočiva
Velika šaka peršuna sa ravnim listovima, seckanog
Semenke nara i 3 kašike soka
150 g mekog kozjeg sira
Za preliv:
1 limun, sitno rendana kora i sok
4 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica čistog meda
1. Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju. Dodajte narezani luk sa obilnim prstohvatom soli i omekšajte na laganoj vatri 20 minuta.
2. Pojačajte vatru i pržite još 10 minuta, dok luk ne počne da hrskava po ivicama. Dodajte semenke korijandera i kuvajte još 1 minut. Ostavite na stranu.
3. U međuvremenu stavite pšenične bobice i sočivo u šerpu sa 700 ml hladne vode i stavite da provri. Pokrijte i smanjite vatru, ostavljajući bobice da krčkaju 25-30 minuta, dok ne omekšaju. Ocedite preostalu vodu, a zatim poklopite šerpu i ostavite na stranu.
4. Da napravite preliv, pomešajte sve sastojke sa sokom od nara u tegli sa poklopcem i snažno protresite. Začinite solju i biberom i ostavite sa strane.
5. Prelijte zrna i sočivo prelivom, peršunom i semenkama nara. Na vrh stavite kašiku kozjeg sira, malo maslinovog ulja
Prijatno!!!
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Jedna od najzdravijih i najjeftinijih namirnica biće nam dostupna cele jeseni, a izvanredan je dodatak svakom ručku.
U svakodnevnim kućnim aktivnostima, ponekad nam je potrebno otkriti neke nekonvencionalne trikove. Često se oslanjamo na hemikalije, ne shvatajući koliko mogu biti štetne za nas i našu okolinu.
AP Vojvodina od 2021. godine ima potpisano Pismo o namerama o uspostavljanju i razvijanju prijateljskih odnosa sa provincijom Šandong, koja je najveći industrijski proizvođač i jedna od vodećih proizvodnih regija u Kini i koja je zainteresovana za intenziviranje saradnje u toj oblasti, saopštеno jе iz Pokrajinskе vladе.
Veoma brzo, ovaj prirodni antibiotik, sanira posekotine i sprečava infekciju.
Stanovnici Srbije ove jeseni ponovo imaju mnogo problema sa smrdibubama koje koriste svaki otvor na prozoru ili vratima da uđu u kuću.
U slučaju uboda, krpelja treba izvaditi iz kože što je pre moguće, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета