NOVI IZUM SRPSKIH NAUČNIKA: Sprej na bazi biopolimera koji produžava svežinu hrane!

Foto:pixabay free

Foto:pixabay free

Velike hemijske kompanije stalno pokušavaju da nađu rešenje kako da voće i povrće što duže ostane sveže. Ali, niko od njih nije došao do spreja na bazi biopolimera iz prirode, netoksičnog i potpuno bezbednog za ljude i životnu sredinu, a koji sprečava razvoj bakterija, gljivica plesni kao glavnih uzročnika kvarenja hrane.

Tim Instituta za interdisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu, kako prenosi RTS, došao je do novog i potpuno prirodnog načina koji pomaže da se svežina voća i povrća produži do deset dana. Originalnost rešenja je i u tome što se sprej ne prska na proizvode već na pakovanje.

- To može biti karton, može biti papir, plastika, drvo, i kada se nanese na materijalu za pakovanje formira se jedan tanak, transparentan sloj čija je funkcija u stvari da zaštiti namernice koje pakujemo, navodi Zorica Branković sa Instituta za interdisciplinarna istraživanja.

 

Ne zna se koliki su gubici zbog voća i povrća koje je izgubilo svežinu na putu od proizvođača kroz distributivne lance i magacine do rafova. Ili kada kamion ostane zbog neočekivane situacije dan-dva duže na graničnom prelazu.

Prva stanica na tom putu gde planiraju da pokrenu i proizvodnju je Kina.

- Nekako se pokazalo s vremenom da postoji više interesovanja investitora u inostranstvu nego na našem tržištu, što mene zaista iznenađuje s obzirom na ogromne potencijale za korišćenje ovog proizvoda, tako da mi svakako nećemo zapostaviti ovo naše tržište i pokušaćemo i ovde da pokrenemo proizvodnju“, dodaje Brankovićeva.

U svetu jedna trećina hrane završi kao otpad što je gubitak od oko 1.200 milijardi dolara. Ono što ne vidimo jeste da taj prehrambeni otpad proizvede godišnje osam odsto emisije ugljen-dioksida. Doprinos daje i Srbija, jer se kod nas godišnje baci 83 kilograma hrane po stanovniku.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

NOVI IZUM SRPSKIH NAUČNIKA: Sprej na bazi biopolimera koji produžava svežinu hrane!

Komentari

There are four characteristics of inflammation pain dolor swelling tumor heat calor and redness rubor. [url=https://buycialikonline.com]tadalafil generic vs cialis[/url]

Hypoxemic respiratory failure Low Pa O with a Pa CO that is either low or normalpresent when O saturation is despite Fi O ivermectin tablets for sale Amoxicillin A 45 Photo

Multiple specifications of age resulted in similar findings stromectol dosage for humans Oncotarget 8, 35326 2017

Cases of in situ carcinoma B showed the highest immunoreaction intensity can you buy priligy

doxine 81USD tablet Reglan 5 mg tablet 1

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije

Kako bi izbegle prskanje ulja većina domaćica poklapa meso prilikom prženja što utiče na teksturu posebno ukoliko pripremate stek.

Jedna žena, pod imenom Lama je na Tik Toku, pokazala kako pomoću jednostavnog trika da uvek imate odličnu salatu i svežu salatu koja može trajati i do mesec dana.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета