Poljoprivrednici Srbije: Čekamo poziv ministra zbog neispunjenih obećanja

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Predstavnici nekoliko uduženja poljoprivrednika Srbije, saopštili su danas da još nisu dobili poziv od novog resornog ministra Aleksandra Martinovića za razgovor zbog ranije datih, a neispunjenih obećanja zvaničnika, nakon protesta održanih prošle godine, iako je obećao da će ih primiiti posle 27. maja.

"Martinović nam je, na naš poziv od 13. mja, posle četiri dana odgovorio da se strpimo i da je zbog, unapred dogovorenih obaveza, prezauzet, pa da će nas primiti posle 27. maja, ali nama poziv još nije stigao, a predstavnike nekih udružena prima, dok za druga nema vremena", rekao je, danas za agenciju Beta, predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković.

Poziv za razgovor poslali su Udruženje poljoprivrednika Subotice, Iniijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez udruženja Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Matković je rekao da je prošle godine, 26. novembra, nakon višednevnih protesta poljoprivrednika, započetih u maju, blokadom ulica traktorima, na sastanku u Kisaču i Beogradu sa tadašnjom ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i bivšom premijerkom Anom Brnabić, dogovoreno da subvencija po hektaru iznosi 300 evra, od čega je 18.000 dinara za sertifikovano seme.

Pitanje za Martinovića je, kako je rekao Matković, kada će biti isplaćen taj drugi deo subvencija za seme i kada će biti isplaćen podsticaj za domaće junice od 100.000 dinara po grlu.

On je rekao da kasni i povraćaj akcize od 50 dinara po litru dizela, jer se ne isplaćuje u roku od 14 dana, kako je dogovoreno.

Poljoprivrednici su na pregovorima, posle protesta, tražili i da se ukine taksa za odvodnjavanje, pa je dogovoreno da za drugu polovinu 2023. bude prepolovljena, a od 1. janura 2024. ukinuta.

Matković je rekao da su neki poljoprivrednici, da ne bi plaćali kvartalno, uplatili celokupnu sumu, ali novac još nije vraćen, a onima koji nisu uplatili zaračunava se kamata.

"Nije rešen ni problem unosa parcela u registar e-agrara za zakupljenu zemlju, a direkcija Republičkih robnih rezervi još ne objavljuje otkupnu cenu pšenice i količine koje su joj potrebne, iako će žetva početi za nekoliko dana", rekao je Matković.

Dodao je da poljoprivrednici, kada počne žetva, nemaju vremena da se sede pored računara i prate javne pozive i šalju odgovarajuću dokumentaciju.

Agroinfo.rs/B04S

Poljoprivrednici Srbije: Čekamo poziv ministra zbog neispunjenih obećanja

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Predstavnici sedam uduženja poljoprivrednika saopštili su danas da će pokrenuti "opšti" protest na teritoriji cele zemlje nezadovoljni ispunjenjem zahteva i komunikacijom sa ministrom poljoprivrede Srbije Aleksandrom Marinovićem.

Sinoć je posebno bilo napeto za poljoprivrednike. Posle slučaja Jovana Jovanova iz Bavaništa, preteće pozive dobili su i kikindski paori.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Od 1. januara 2024. godine poljoprivrednici će točiti gorivo za svoju mehanizaciju po ceni koja će biti za 50 dinara niža od one koju na pumpama plaćaju građani.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета