Sedam srpskih udruženja poljoprivrednika najavilo protest

Foto:printscreen/youtube

Foto:printscreen/youtube

Predstavnici sedam uduženja poljoprivrednika saopštili su danas da će pokrenuti "opšti" protest na teritoriji cele zemlje nezadovoljni ispunjenjem zahteva i komunikacijom sa ministrom poljoprivrede Srbije Aleksandrom Marinovićem.

"Sedam uduženja je jednoglasno donelo odluku da se na obmane neće ćutati i da ćemo protestima opet ići do rešavanja problema u poljoprivredi", navedeno je u saopštenju, ali nije precizirano kada bi protest trebalo da počne, kao ni mesta protesta.

Razlozi protesta su, kako je istaknuto, to što nije isplaćena subvencija za sertifikovano seme od 17.000 dinara i za junice od 100.000 po grlu, nisu upisane parcele u sistem e-agrara na osnovu izjave i po drugom osnovu, nije regulisan rad robne berze i zaustavljen nekontrolisan uvoz mleka.

Odluku su donela udruženja: "Stig" Požarevac, "Naše mleko", "Složni Pidikanci" Bavanište, "Brestovački Ratari", "Spas i opstanak Zapadne Srbije", "Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja" i " Severni Banat" Kikinda.

"Nije ispoštovan dogovor sa sastanka 5. juna ove godine sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinović, predstavnicima Ministarstva finansija i Uprave za agrarna plaćanja, da će sazvati novi sastanak kako bi nas iniformisali o realizaciji dogovorenih zahteva iz 2023. godine, pošto nismo dobili odgovor na mejl koji je poslat na zahtev za naredni sastanak", navedeno je u saopštenju.

Shodno tome, kako je navedeno "zaključak je da novi sastav Ministarstva poljoprivrede izbegava odgovore i ne rešava u dogovorenom roku ono što je potpisano i dogovoreno do sada".

Ističe se da "kod poljoprivrednih proizvođača nepoštovanje date reči znači prevaru, iako se to u politici, možda zove drugačije".

"U slučaju da se ne ispoštuju dogovoreni zahtevi moraćemo, po starom receptu pregovarati sa onima koji su odgovorniji, stručniji i koji će imati više sluha da štite srpsku poljoprivredu i rešavaju probleme kojih ima i previše", naveli su iz tih udruženja.

 

Agroinfo.rs /B04S

Sedam srpskih udruženja poljoprivrednika najavilo protest

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Predstavnici nekoliko uduženja poljoprivrednika Srbije, saopštili su danas da još nisu dobili poziv od novog resornog ministra Aleksandra Martinovića za razgovor zbog ranije datih, a neispunjenih obećanja zvaničnika, nakon protesta održanih prošle godine, iako je obećao da će ih primiiti posle 27. maja.

Sinoć je posebno bilo napeto za poljoprivrednike. Posle slučaja Jovana Jovanova iz Bavaništa, preteće pozive dobili su i kikindski paori.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Od 1. januara 2024. godine poljoprivrednici će točiti gorivo za svoju mehanizaciju po ceni koja će biti za 50 dinara niža od one koju na pumpama plaćaju građani.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета