Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Sorte bele ribizle su malo zastupljene u proizvodnji - sortiment nije brojan i dinamičan kao kod sorti crne i crvene ribizle

Interesantna je stvar što postoji podela ribizli prema boji podova na : bele, crvene i crne. Svaka od boja ima nekoliko sorti koje su zastupljene na našim prostorima.

 Bela ribizla se u svetu uglavnom koriste za svežu konzumnu upotrebu u malim pakovanjima (125 i 250 gr). Plodovi mogu na temperaturi od +2 do +4°C biti sveži do 12 dana i pri tom odlično podnose transport na udaljena tržišta kao što je EU i Rusija. Za svežu prodaju plodovi se beru u 70-80% fiziološke faze zrelosti (roze boje) direktno u male posude ili gajbe i što pre idu u pothladu i na tržište. Dosta je tražena u Srbiji, jer je proizvodnja veoma mala.

Otpornosti ribizle:

 Zavisno od sorte ribizla ima dobru tolerantnost na insekte i bolesti. Veoma je jednostavna za održavanje po pitanju zaštite. Preporučuje se sadnja do 1.500 m nadmorske visine, a ako se planira na većim visinama, poželjno je izabrati parcelu koja je zaklonjena od vetra i koja dugo na proleće ostaje pod snegom, odnosno na kojoj kasnije kreće vegetacija. 

Sorte bele ribizle: Blanka, Zitavia,Beli biser

Beli biser ( White Pearl ) – ribizle su srednje krupne. Koristi se kao sveže voće. Za berbu dosspeva u prvoj polovini jula

Blanka –  sazreva krajem juna i u prvoj polovini jula. Žbun je srednje bujan i dosta širok.  Samooplodna je sorta poznata po visokim prinosima i pouzdanoj produktivnosti. Plodovi su krupni, neprozirni, zagasito bele boje, sakupljeni u duge grozdove (sadrže od 24 do 43 srednje krupne bobice nakiselog ukusa). Pogodna je za industrijsku preradu i konzum u svežem stanju.

Zitavia –  sazreva rano – početak do sredine juna. Plodovi mogu dugo ostati na žbunu, samo što postaju tamnije žute boje. Žbun je srednje bujan, razgranat. Pokazuje malu osetljivost na bolesti. Vrlo je rodna sorta.  Grozdovi su srednje krupni, rastresiti. Bobice su žute boje, srednje krupnoće (oko 0,8 g), slabo obojenog soka i prijatnog ukusa.

Prerada ribizle podrazumeva najčešće pravljenje sokova, džemova i marmelada. Postoji određeni potencijal ovog voća da se ponudi sušeno, po principu kao što imamo sušeno grožđe.

Izvor:wiki.poljoinfo.com/

BELA RIBIZLA

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tržnica u centru Kaira, a na njoj ponuda - malina iz Arilja, borovnica iz Šapca, šljiva iz Osečine ili jabuka iz Topole.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

U sredu popodne olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom zahvatilo je delove opštine Topola kada je zasadima naneta velika šteta.

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu dodelio je 60 ugovora za sufinansirеnjе nabavkе oprеmе za zaštitu od grada u voćnjacima i vinogradima u AP Vojvodini, na površini od 140 hеktara ukupne vrednosti 53,8 miliona dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета