Mraz pogodio Srbiju, stručnjaci kažu da voće nije značajnije oštećeno

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Nekoliko poslednjih dana u Srbiji su se beležile niske temperature sa jutarnjim i večernjim mrazevima, koji srećom nisu značajnije ugrozile voće.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović izjavio je da do sada nije bilo veće štete osim na bademima koji su procvetali i dženerikama.

– Problem je što se tokom ovog meseca najavljuje lepo vreme koje doprinosi razvoju pupoljaka, a zatim niske temperature – rekao je Keserović, a prenosi agrotv.net.

On je još dodao da je od 2012. godine više puta toplo vreme u februaru omogućilo razvoj pupoljaka, zatim je mraz u martu oštetio cvet, a najugroženije su uglavnom kajsije, neke sorte trešanja i breskve.

Agroinfo.rs

 

Mraz pogodio Srbiju, stručnjaci kažu da voće nije značajnije oštećeno

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jutarnji mrazevi koji su proteklih dana pogodili neke delove Srbije, naneli su veliku štetu voćarima.

Tržnica u centru Kaira, a na njoj ponuda - malina iz Arilja, borovnica iz Šapca, šljiva iz Osečine ili jabuka iz Topole.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

U sredu popodne olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom zahvatilo je delove opštine Topola kada je zasadima naneta velika šteta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета