ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА ГРОЖЂА
Foto:Pixabay
Тржиште органске хране у свету сваке године бележи све бржи раст, док су цене органских производа обично веће од 30-80% у односу на цене стардадних производа.
У нашој земљи постоји велики потенцијал за органским бављењем и производњом грожђа.Забрињава чињеница да у нашој земљи тек 1% обрадивог земљишта сертификовано за органску производњу.
Узгој винове лозе по принципу органске производње подразумева производњу здравог грожђа, а затим и квалитетног вина. Таква производња подразумева поштовање бројних стандарда који забрањују употребу минералних ђубрива и синтетичких пестицида, док је обрада земљишта на којој се узгаја винова лоза дозвољена али у најмањој могућој мери. Један виноград у органској производњи мора да испуњава одређене и веома битне услове. Виноград мора бити довољно удаљен од индустриских загађивача, од близине пута и засада који се узгајају и третирају на уобичајан начин. Садржај штетних материја у земљишту мора бити испод прописаних вредности. То значи ако се предходне године на том земљишту користили синтетички хемиски препарати, то исто земљиште се може користити за органску производњу грожђа тек после три године.
За подизање винограда по принципу органске пољопривреде најповољније су благе косине и падине окренуте ка југу, југоистоку и југозападу. Припрема земљишта за садњу почиње подривањем на дубини око 70 cm. Овом обрадом не нарушава се структура и неизбацује се на површину доњи слој земљишта. Пошто земљишту на коме се подижу виногради обично недостаје органска материја, таквом земљишту је на почетку неопходно додати хумус. Оптимални садржај хумуса је од 3-4%. За заснивање винограда користе се само квалитетне саднице, које су произведене уз строгу контролу и тестиране на вирусе. Калем добро развијен, неоштећен са три до пет основних жила.
Важна карактеристика органске производње је у томе што је код ње обрада сведена на најмању могућу меру.Наиме честом употребом механизације земљиште на коме расте винова лоза постаје све набијеније, а то у многоме ограничава активност и кретање корисних микроорганизама у дубљим слојевима земљишта. За исхрану винове лозе користе се искључиво органска ђубрива (стајско ђубриво, компост, зеленишно ђубриво, биљни раствори). Важно је да у овим ђубривима нема остатака пестицида, семенског корова и штеточина.
Izbor:zdravasrbija.com
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Berba grožđa je u punom jeku, a iskusni vinogradari ne pamte da su rane sorte obrane već početkom avgusta.
Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!
Pri kraju je berba grožđa u kolubarskom kraju, jednom od najstarijih na vinskoj mapi Srbije, a procene poljoprivrednih stručnjaka govore da će prinos biti upola manji nego lane.
Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji
Organsko grožđe.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je spisak ovlašćenih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji za 2023. godinu.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета