Како утицати на величину и квалитет јаја код кока носиља
Foto: Pixabay
Многим живинарима који држе коке носиље велики проблем представља неуједначеност у крупноћи и квалитету произведених јаја. Чак иако то битно умањује рентабилност производње, често произвођачи ту појаву да јато носиља снесе велики број ситних и неугледних јаја сматра нормалном појавом.
Међутим, без обзира на расу носиља, сваки одгајивач може утицати на укупну носивост, већу крупноћу и уједначеност у величини произведених јаја. Крупноћа јаја првобитно зависи од садржаја протеина у оброку носиља, а затим и од осветљености и температуре у живинарнику.
Неуједначеност крупноће произведених јаја најчешће је последица недовољног снабдевања носиља протеинима. Пошто се правилним дозирањем протеина постиже боље искоришћавање хране, њихов недостатак у исхрани првобитно доводи до слабијег искоришћавања хранива, онда и до смањења јајне масе и коначно до пада висине носивости.
Количином сировог протеина од 14 до 20 грама у дневним оброцима носиље постжу позитиван ефекат у бољој искоришћености хранива, постиже се већа носивост и крупноћа јаја.
оред исхране и други фактори утичу на носивост а то су оптимална температура и осветљеност живинарника. Дужина осветљења за коке носиље треба да буде од 12 до 14 часова дневно. У току фазе носивости треба мењати дужину осветљења, тако да је она на самом почетку носивости краћа па се постепено продужава.
Оптимална температура за носиље креће се у широком распону од 10 до 20 степени. Максимална носивост постиже се при температурама у живинарнику између 13 и 16 степени, док за максималну јајну масу тј. крупноћу јаја највише одговара температура од око 10 степени. Најбоља искоришћеност хране код носиља се постиже када је температура у живинарнику између 18 до 19 степени.
Комбинујући све ове факторе који утичу на укупну носивост и крупноћу јаја, могуће је постићи и жељене ефекте а самим тим и већу рентабилност у производњи јаја.
Izvor: agromedia.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Osim što popravlja oštećene pramenove kose, takođe jača kosu
Pogledajte šta treba da uvrstite u svoju ishranu kako biste što pre pocrneli
Žitište ima svoj jedinstveni festival - Pile fest. Manifestacija koja je posvećena živinarstvu i proizvodima od živine, održana je 16. put a njen zaštitni znak jeste priprema a potom i degustacija najveće kajgane na ovim prostorima.
Jaja subogata proteinima. Svako jaje sadrži 6,28 g proteina, vitamine A, B2, B12, B5, D i E.
Srbija je danas izvezla prve količine svežih jaja u Albaniju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Liker od jaja takođe može biti veoma koristan i pomoći u prevenciji i lečenju mnogih zdravstvenih tegoba, naročito zato što se pravi od žumanaca
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета