Kako možete da iskoristite listove karfiola'

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Karfiol je jedno od najpopularnijih povrća. Zdrava i niskokalorična, često se nalazi u našoj kuhinji.

Nema potrebe da nekoga ubeđujete u njegove prednosti. Međutim, nisu svi svesni da su i njegovi listovi jestivi. Često ih tretiramo kao nepotrebne i bacamo ih sa drugim otpadom, što je velika greška. Listovi karfiola mogu se koristiti na mnogo načina

Listovi karfiola pogodni su za jelo. Štaviše, oni su zdravi. Sadrže puno vlakana , koja osiguravaju pravilno funkcionisanje creva i štite od zatvora. Takođe obezbeđuju vredne vitamine i mikroelemente . Posebno kalcijum i gvožđe. Kao i celo povrće, njegovi listovi su niskokalorični i odlični su za mršavljenje. Odlična su užina i za ljude koji vole grickati, ali ne žele da se udebljaju. To je zdrava i sigurna užina za razliku od čipsa ili slatkiša.

Pitate se u kom obliku jesti lišće karfiola? Imamo neke ideje. Mogu se koristiti u supama i dodavati uz drugo povrće. Ili operite, isecite kockice i zamrznite. Koristite solo ili napravite sopstvenu kompoziciju povrća za supe i sosove. Samo zapamtite da zamrznete dobro drenirano lišće. U suprotnom ćete imati veliki komad leda kada ga izvučete.
Listovi karfiola su takođe pogodni kao podloga za supu. Recept je jednostavan. Samo dodajte svoje omiljene začine i povrće, kuvajte i mešajte. Potpuno novi ukus na vrlo jednostavan način. I ništa se ne baca.

Odličnog su ukusa kada se prže na maslacu. Samo ih skuvajte, osušite, iseckajte i stavite u šerpu. Ovaj dodatak je dobar način da raznovrsne obroke. Ako volite zalogaje od povrća, obavezno probajte hrskavo lišće karfiola. Imaju ukus kao čips, ali su mnogo zdraviji . Samo ih poprskajte uljem i dodajte svoje omiljene začine, a zatim pecite na temperaturi od oko 200 stepeni 10 minuta.

Kako možete da iskoristite listove karfiola'

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Krem čorba od karfiola je prava stvar za okrepljenje organizma i predah od mesa. Pravi se lako i brzo i obožavaće je cela porodica.

Zdrava ishrana se preporučuje svim ljudima, naročito grupama koje već imaju neke smetnje sa zdravljem. Na ovaj način se neke bolesti u značajnoj meri mogu kontrolisati.

Promet povrća, najviše onog koje se koristi za zimnicu, je povećan na Veletržnici Beograd.

Naučna istraživanja su nedavno potvrdila da postoji razlog zbog kog deca ne vole brokoli. Zbog toga bi možda trebalo da prestanemo da ih teramo da jedu ovo povrće.

Karfiol je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potiče s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po celom svetu.

Za razliku od ostalih kupusnjača, karfiol ima specifične zahteve prema uslovima spoljašne sredine. Optimalna temperatura za rast i razvoj je oko 18C, a najbolje mu odgovara vlažnost zemljišta između 70 i 80% poljskog vodnog kapaciteta (PVK).

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета