Vojska spasila više od dvesta grla stoke kojoj je pretilo uginuće na Staroj planini

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Na visoravni Vrtibog, veoma nepristupačnom predelu Stare planine do kojeg se može doći samo teškim terenskim vozilima, vojska je spasila više od dvesta grla stoke kojima je pretilo uginuće zbog žeđi.

Kako je Tanjugu danas rečeno u Štabu za vanredne situacije u Pirotu, na molbu Štaba, Vojska je na planinu uputila specijalne terenske cisterne sa vodom, koje su se probile do Vrtiboga i pomogle stočarima da sačuvaju svoj stočni fond.

Stočari su pokušali najpre sami da reše problem tako što su hteli vodu da dovedu sa alternativnog izvora udaljenog preko tri kilometara, ali za tako nešto nije bilo dovoljno vremena jer je postojala velika opasnost da goveda počnu da umiru od žeđi, rekao je Tanjugu Sreten Savov iz Štaba za vanredne situacije Grada Pirota. 

-Mi smo odmah uputili poziv Vojsci, koja je odmah izašla u susret i u trodnevnoj akciji omogućila da do stoke stigne voda i da se ovo veliko krdo goveda spasi od velike opasnosti koja je pretila- kazao je Savov.

Stočari su u međuvremenu uspeli da vodu dovedu sa alternativnih izvora.

 

Agroinfo.rs/B010S

Vojska spasila više od dvesta grla stoke kojoj je pretilo uginuće na Staroj planini

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ljudi teško podnose toplotni udar i ovih dana spas od sunca traže u hladovini i pod klima uređajima.

Ovo što vam sada pišemo nije niti daleka budućnost, već suvarnost koja se dešava upravo u Srbiji.

Jedan turski farmer došao je na zanimljivu ideju kako da poveća mlečnost kod svojih krava, a eksperiment mu je bio u potpunosti uspešan.

Mlečna groznica je oboljenje krava koje se javlja u starosnoj dobi 5-10 godina. Grla koja su ranije imala ovu vrstu oboljenja mogu lakše ponovo da obole.

Novozelandski i nemački naučnici uspešno su obučili krave da mokre u posebnim prostorima, nadajući se da će to pomoći u smanjenju zagađenja vode i emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte.

Jedinstvena izložba autohtone rase goveda buša održaće se 17. septembra na Staroj planini.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета