U ponedeljak u Arilju novi pregovori malinara i ministra o otkupnoj ceni

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Posle najave novih protesta i blokada puteva, na poziv Ministarstva poljoprivrede predstavnici proizvođača maline iz Arilja dogovorili su za ponedeljak novi sastanak sa otkupljivačima i proizvođačima, kom će prisustvovati i ministar poljoprivrede.

 Proizvođači tvrde da postoje uslovi za dalji rast otkupne cene i da će, ukoliko dogovor da u skladu sa tim i otkupna cena raste, ne bude ispoštovan, biti prinuđeni na nove blokade. 

Proizvođači kažu da se ne radi o njihovoj zaradi već o opstanka proizvodnje. Za pet godina proizvodnja maline u Srbiji manja je za čak tri četvrtine.

„Zbog opšteg nezadovoljstva proizvođača, na nas je vršen pritisak da se nešto učini. Tokom proteklih dana smo se dogovorili da idemo na ulicu i pred Vladu Srbije. Kada se za to čulo, usledio je poziv za novi sastanak u Ministarstvu poljoprivrede gde smo dogovorili da se zajedno sa otkupljivačima i njima okupimo u ponedeljak u Arilju, kako bi pokušali da nađemo rešenje u skladu sa okolnostima. Već je kraj berbe, narod je ogorčen i opljačkan. Mi smo se dogovorili da se cena od 250 dinara po kilogramu uvećava ako bude uslova. Mi imamo pouzdane informacije da izvozna cena raste a otkupnu cenu niko ne uvećava, to nije bio dogovor“, rekao je za Nova.rs predsednik Udruženja proizvođača malinara „Vilamet“, Mileta Pilčević. Proizvođači su u Beogradu sa Ministarstvom poljoprivrede razmotrili trenutnu situaciju i dogovorili da ministarstvo organizuje hladnjačare i da se svi zajedno u ponedeljak 8. jula okupe u Arilju na novim pregovorima.

„Dobrodošla su i druga relevantna udruženja koja u tome žele da učestvuju. Ako se ne dogovorimo da cena pređe 300 dinara mi više nemamo opcija sem dve, da se ide na ulicu ili da se nastavi gašenje proizvodnje. To nisu pretnje, to je istina jer gašenju proizvodnje svedoči podatak da se pre 5-6 godina u Srbiji proizvodilo 120 hiljada tona maline a danas je to jedva 30 hiljada“, dodaje Pilčević.

Sastanku u ponedeljak u Arilju prisustvovaće i ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović.

 

Agroinfo.rs/N07S

U ponedeljak u Arilju novi pregovori malinara i ministra o otkupnoj ceni

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Povodom toga što se od strane pojedinih asocijacija proizvođača mleka na društvenim mrežama i Viber grupama asocijacija širi lažna i netačna vest o ukidanju premija za mleko, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obaveštava javnost o sledećem:

Ja sam plaćao satnicu i prošle i ove godine ću 450 dinara. Dakle, hoće radnici da rade i za manje ako se pošteno pristupa poslu i ako se veruje gazdi

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета