Извор: Пиксабеј

Извор: Пиксабеј

Жир је плод храстовог дрвета. У свету постоји око 300 различитих врста жирева. Свињама је веома корисно давати овај плод јер се на тај начин побољшава квалитет меса. Он се такође веома често користи и у исхрани људи.

Жир у исхрани стоке

Жир је претежно заступљен у медитеранском појасу, посебно на северу Африке, у Шпанији и Португалу. Плод је дугуљаст, односно цилиндричног облика, а често га фармери користе у исхрани свиња. Наиме конзумирањем овог плода побољшава се укус меса код стоке. У просеку једна свиња поједе од 10 до 12 килограма жира дневно.

Опште је познато да су се и код нас свиње храниле жиром. У доба владавине кнеза Милоша Обреновића „жирење свиња“ био један од најчешћих начина екстензивног това свиња у Србији. Тов се вршио у храстовим и буковим шумама.

Данас је таква врста исхране нарочито популарна у органској производњи свиња. Жир је у погледу калоријске вредности приближно двоструко слабији него зрневље житарица. Свиње се могу хранити жиром у јесен и почетком зиме када се изводе у шуму где сакупљају жир, или се плод сакупља и онда даје у обору. Жир се може сушити и на тај начин чувати за зиму или пролеће, при чему се саветује отклањање љусака.

Употреба жира у исхрани људи

Врста храста Qуерцус илеx гаји се управо због плода, а неки сматрају да су једнако укусни као и кестен. Поред тога што се користе у исхрани стоке, у Мароку се од њих прави брашно и уље.

Остале врсте жира често су горке, због танина који се у њима налази. Када је реч о људској исхрани, могу се конзумирати, али је пре тога потребно обрадити плодове.

На почетку процеса припреме жира, прво треба разбити љуску и извадити плод. Најбоље је да „месо“ остане у једном комаду. Након тога следи кување, а оног тренутка када вода добије браон боју, треба да се проспе, а у лонац дода чиста вода. Процес треба понављати око два сата, односно док вода не остане бистра. Неки саветују да пре кувања очишћен жир треба да буде потопљен неколико дана, и да му се том приликом често мења вода. Након кувања добија тамнобраон боју.

После кувања жир треба пећи на 180 степени сат времена. Тек тада се може користити за припрему хране, али прво га пробајте да бисте били сигурни да је уклоњена горчина.

Моћни жир

Komentari

Per gli uomini con un elevata attivitГ  sessuale sono prescritti 5 mg una volta al giorno per una settimana coupons for cialis 20 mg

doxycycline long term use Gonorrhea rates by race ethnicity, United States, 2012- 2016.

lasix tablet lovegra equate extra strength acetaminophen caplets One legal source said Charles is acting for himself

Jessica oEXBPeQKXWrFMthDg 6 6 2022 where to buy cialis cheap Previous studies demonstrated that tumor growth disrupts the antioxidant system and increases LPx in tumor host vital organs 2 3 4

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od panjeva se mogu napraviti i vrtne dekoracije. Umesto ustaljenih keramičkih patuljaka, uradite sami pokoju skulpturicu i položite po svom vrtu i terasi.

Šumsko zemljište jeste zemljište na kome se gaji šuma, zemljište na kome je zbog njegovih prirodnih osobina racionalnije gajiti šume, kao i zemljište na kome se nalaze objekti namenjeni gazdovanju šumama, divljači i ostvarivanju opštekorisnih funkcija šuma.

RUJEVINA je lekovito listopadno ukrasno drvo koje može narasti do nekoliko metara visine. Osim što ovo lepo drvo koje može služiti kao ukras, ima brojna lekovita dejstva.

Samo u zlatiborskim selima još uvek se mogu videti male zidane kućice u kojima se peče katran – magični lek od smole bora koji se koristi i medicini i farmaciji.

Strateški ciljevi održivog korišćenja šuma usmereni su ka očuvanju i unapređenju stanja u šumama i na razvoj šumarstva kao privredne oblasti

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета