КОРИШЋЕЊЕ ШУМА


Od panjeva se mogu napraviti i vrtne dekoracije. Umesto ustaljenih keramičkih patuljaka, uradite sami pokoju skulpturicu i položite po svom vrtu i terasi.


Šumsko zemljište jeste zemljište na kome se gaji šuma, zemljište na kome je zbog njegovih prirodnih osobina racionalnije gajiti šume, kao i zemljište na kome se nalaze objekti namenjeni gazdovanju šumama, divljači i ostvarivanju opštekorisnih funkcija šuma.RUJEVINA je lekovito listopadno ukrasno drvo koje može narasti do nekoliko metara visine. Osim što ovo lepo drvo koje može služiti kao ukras, ima brojna lekovita dejstva.


Samo u zlatiborskim selima još uvek se mogu videti male zidane kućice u kojima se peče katran – magični lek od smole bora koji se koristi i medicini i farmaciji.


Strateški ciljevi održivog korišćenja šuma usmereni su ka očuvanju i unapređenju stanja u šumama i na razvoj šumarstva kao privredne oblasti


Да би се смолом напунио један земљани лончић од 250 грама, требало је скоро пола мјесеца. Кад смола прекипи, смолари би организовали акције њеног истресања из лончића у специјалне канте.


Жен шен (у свету познат као Гинсенг или "корен живота") је понекад заиста тешко узгајати на нашим просторима, али то ипак не значи да је немогуће.


Приликом одабира дрва за огрев не препоручује се да користите свако дрво које пронађете у шуми. Било да желите да распалите роштиљ, или само правите ватру да заложите пећ, потребно је да знате да различите врсте дрвећа имају другачије калоричне вредности и да није свако дрво погодно за огрев. У даљем тексту сазнајте на шта би све требало да обратите пажњу при одабиру одговарајућег дрва.


Због некарактеристичних временских услова поједине врсте гљива појављују се кад им није време и то ствара забуну.


Жир је плод храстовог дрвета. У свету постоји око 300 различитих врста жирева. Свињама је веома корисно давати овај плод јер се на тај начин побољшава квалитет меса. Он се такође веома често користи и у исхрани људи.


Приликом одабира дрва за огрев не препоручује се да користите свако дрво које пронађете у шуми. Било да желите да распалите роштиљ, или само правите ватру да заложите пећ, потребно је да знате да различите врсте дрвећа имају другачије калоричне вредности и да није свако дрво погодно за огрев. У даљем тексту сазнајте на шта би све требало да обратите пажњу при одабиру одговарајућег дрвета.


Породица Кузмановић из Љубинића већ деценијама се бави прерадом дрвета. Последњих година Кузмановићи су решили да искористе пиљевину, коју су до тада бацали, за производњу пелета.


Жир је плод храстовог дрвета. У свету постоји око 300 различитих врста жирева. Свињама је веома корисно давати овај плод јер се на тај начин побољшава квалитет меса. Он се такође веома често користи и у исхрани људи.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета