KONJARSTVOKonjarstvo je danas vrlo popularno i za razliku od davnih vremena kada je konje imala svaka siromašna porodica, danas su ove životinje stvar prestiža. Osim toga, ovaj biznis je vrlo isplativ.


Postoje mnoge zanimljivosti koje treba uzeti u obzir da bismo razumeli kako se konji razmnožavaju i kako se rađaju ždrebad.


Veliki Džejk, konj star 20 godina i ujedno najviši konj na svetu, uginuo je na farmi Smouki Holou u Viskonsinu


Znojenje je važan deo složenog sistema za hlađenje koji pomaže konju da održava normalnu telesnu temperaturu. To je obično pokazatelj da je vaš konj zdrav; i ako prekomerno znojenje može biti znak nekog osnovnog stanja


Konji i njihov životni vek varira u zavisnosti od brige, okoline i vrste rase. Žивотни век домаћих коња и понија се повећао, у распону од 25 до 32 године zahvaljujući napretku veterine.


Ardenski konji su među najstarijim rasama nacrta konja koji potiču iz Francuske i područja Belgije Ardennes. Oni potiču iz starog Rima, i iako je dodato nekoliko drugih rasa, samo je belgijska rasa imala uticaja.


Holštajn je rasa konja poreklom iz regiona Šlezvig-Holštajn u severnoj Nemačkoj. Smatra se da je to najstarija rasa toplokrvnih konja, koja potiče još iz 13. veka. Iako populacija nije velika, Holštajnci su dominantni na međunarodnim revijalnim skakanjima i nalaze se na najvišim nivoima dresure.


Danas je to najpopularnija pasmina konja u SAD-u, a njena popularnost brzo raste i u ostatku sveta. Vrlo su čvrste i kompaktne građe, okretni i mogu izvoditi manevre koje druge pasmine konja ne mogu.


Poznato je da su se, naročito u ranijem periodu, konji koristili uglavnom za zapregu i rad na njivi, a danas su sve popularniji kada je u pitanju rekreacija i relaksacija ljudi. Područije terapije i aktivnosti pomoću konja čine fizikalani, defektološki, logopedski, socijalno pedagoški tretman, psiho terapija i radna terapija.


Za i protiv jahanja po kiši postoji dosta razloga. Nekada je zaista lepo jahati u prirodi po laganoj kišici, a nekada se jahač i konj neželjeno nađu na stazi po nevremenu i pljusku.


Kobile menjaju svoje ponašanje pre ždrebljenja. Najbolja osoba za praćenje kobile pred ždrebljenje je ona koja poznaje njeno uobičajeno ponašanje i navike, a samim tim može lakše uočiti i subtilne promene ponašanja na ispustu ili u štali.


Ova rasa konja ima nešto više od gracioznosti - prirodno kovrdžavu dlaku - što ih čini jedinstvenim konjima.


Oko 1930-te godine jedan farmer/Mr.Tompson/ pokazao je veliki interes za očuvanje preostalog broja konja sa šarama iz ovog područja, pa je počeo sa njihovim sakupljanjem i selektivnim uzgojem. U tom periodu im je dodavao i nešto krvi Arapskog konja. Već 1938.godine ustanovljen je i registrovan konjički klub Apaloosa pasmine. Danas Appaloosa broji preko pola miliona jedinki.


Konji su životinje koje odišu nekim posebnim oblikom lepote kakva se retko viđa u životinjskom carstvu.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета