GAJENJE ŠUMA


SBB fondacija je u mestu Pranjani u opštini Gornji Milanovac zasadila 30.000 košarastih vrba u okviru akcije pošumljavanja “Da šume bude više! Da se lepše diše!”.


Zemlje sa brzorastućim privredama imaju takav poljoprivredni sektor, koji predstavlja ogledno dobro za uvođenje inovativnih tehnologija.


Kaže se da su šume pluća naše planete jer je drveće glavni izvor prerađenog kiseonika u atmosferi. Jedno drvo može kroz sebe da isfiltrira do 30 kilograma štetnih materija koje zagađuju vazduh, svake godine. Prisustvo drveća je glavni razlog svežeg vazduha koji dišemo, zbog toga ga moramo čuvati.


Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je da će narednih dana potpisati ugovore sa 38 lokalnih samouprava u Srbiji, kojima će resorno ministarstvo sufinansirati projekte pošumljavanja sa 100 miliona dinara.


Nacionalnom strategijom pošumljavanja planirano je da do 2050. godine površina teritorije Srbije pokrivena šumom bude povećana sa sadašnjih 30 odsto na 42 procenta, saopštio je Zavod za zaštitu prirode Srbije povodom obeležavanja 21. marta, Međunarodnog dana šuma.


Bukva (Fagus) je rod listopadnog drveća koji sadrži oko deset vrsta visokog, listopadnog drveća.


Njegov list prikazan je na zastavi zemlje i simbol je Kanade koju je počeo koristiti od 1700. godine, a službeno priznanje dobio je tek 1956. godine


Svi borovi vole planine, ali interesantno je da u svom prirodnom staništu, planinski bor, može da raste i na impozantnih 2700 metara nadmorske visine, bukvalno na golim planinskim stenama.


Pošumljavanje je najjednostavniji i najefikasniji način da se ublaže klimatske pojave, jer šume predstavljaju pluća planete.


Kada se u proleće, pre listanja celo drvo okiti upadljivim, često mirisnim cvetovima i tako dominira u prostoru, svi požele – magnoliju.


Prema nekim tvrdnjama, latinski naziv ovog drveta potiče od reči acris (oštar) jer se tvrdo drvo u prošlosti koristilo za pravljenje koplja.


Borovi mogu biti različite veličine. Kod njih se u početku može primetiti da se oni pravilno granaju, a vremenom razgranatost dobija nepravilni obik. To je vrsta zimzelenog drveća, kao i žbunova iz porodice Pinaceae.


Brzog rasta, lepog impozantnog izgleda, prepoznatljivih velikih listova.Platan je vrsta koja naseljava delove južne Evrope. Veoma je popularna biljka i široko rasprostranjena.


Садња дрвећа у околини пољопривредног земљишта нуди низ бенефити, како краткорочних, тако и дугорочних. Међутим, важност дрвећа за пољопривреду је годинама била игнорисана. Просто је невероватно да се то десило, иако се долази до низа предности практично за џабе јер ови природни дивови завршавају велики посао уместо нас.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета