LEKOVITO I MEDONOSNO BILJEDugovečna, razgranata i vrlo rasprostranjena zeljasta biljka. Najčešće raste na suvim planinskim pašnjacima i do 2.500 metara nadmorske visine.


Repuh (Petasites officinalis) je zeljasta, višegodišnja biljka sa dugim, snažnim i mesnatim korenom. Stablo mu je uspravno, prekriveno sitnim, mekim vlaknima, iz kojeg se formiraju crvenkasti nazubljeni listići nalik krljuštima, koji su raspoređeni u rozete.


Još u staroj Grčkoj i Rimu, plodovi konopljike korišćeni su za smanjenje libida od čega potiče i naziv “Drvo čednosti”. U srednjem veku konopljika je sađena oko manastira gde je korišćena u iste svrhe. Odatle potiče naziv kaluđerski biber. Kaluđerski biber se gaji kao ukrasna biljka u vrtovima od 1570 g.


Ova biljka raste uz potoke i rijeke, u vrtovima i po napuštenim zemljištima.


Ova je biljka jednostavna za uzgoj, seje se u rano proleće direktno na otvoreno – u aprilu i vrlo brzo napreduje.


Biljka koja raste na juznoafrickoj visoravni, gde je smatraju za prirodni lek.Poznat je kao majčino čudo, crveni čaj.


Svedska grancica poznat i pod drugim nazivom kao sveden biter (internacionalno Sweden Bitter), to je jedan od prirodnih eliksira u ciji sastav ulazi odredjena mesavina lekovitih biljaka.


U biljnoj medicini koristi se prvenstveno kao diuretik, podstiče izbacivanje tečnosti i toksina nagomilanih u organizmu. Čaj od rastavića je proveren narodni lek za mokraćne kanale i bubrege.


Jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima za nju kažu da je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu.


Pominjana i u pesmama, ova lepa biljka može da nađe mesto u mnogim vrtovima.


Malo je lekovitih biljka koje u našem narodu uživaju toliko poverenje kao trava iva. Toliko je lekovita da se u narodu kaže - trava iva i od mrtva pravi živa!


Slatki pelin je jedna od prvih biljnih vrsta koja se pominje kada je u pitanju borba protiv raka na prirodan način, a nemački naučnici kažu da pomešan sa kafom aktivno deluje i protiv korona virusa.


Selen je još jedna biljka koja je izuzetno zdrava i lekovita. Ima brojna korisna svojstva za naš organizam, a u nastavku tekst pročitajte zbog čega je toliko poželjna za konzumiranje.


Možda do sad i niste bili upoznati sa ovom biljkom i njenim delovanjem, ali mi ćemo vam izneti važne činjenice vezane za ovu biljku.


Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета